Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Tisa kupa

Tisa kupa

202.500,00 RSD

Na zalihama

202.500,00 RSD

Latinski naziv: Taxus baccata

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201301412 Kategorija:
  • Opis

Opis

Tisa je četinarska vrsta, može da raste u formi žbuna ili kao srednje visoko drvo. Dostiže visinu do 20m i sporog je rasta. Krošnja u prirodi siroko konusna, sa jakim horizontalnim granama. Četine su češljasto raspoređene na granama, tamnozelene boje su i mekane. Dugovečna je vrsta. Tisa je zakonom zaštićena vrsta, jer joj preti izumiranje.

Uslovi gajenja: Podnosi vrlo različite uslove. Najbolje raste u senci ili polusenci i na dubokom i bogatom tlu, ali uspeva i na otvorenim položajima, na plitkom i siromašnom zemljištu. Dobro raste i na baznim i na kiselim supstratima. Podnosi dobro orezivanje, pa se mogu formirati razni oblici od tise.
Period cvetanja: Tisa nema cvet, seme se formira iz jednopolnih šišarica. Seme je tamnobraon i sjajno, prekriveno crvenim arilusom. Arilus je jedini deo ove biljke koji nije otrovan.
Upotreba: Narodno verovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa su je nekada ljudi sadili na ulaze u dvorišta i od njenog drveta pravili razne predmete. Danas se dosta koristi u pejzažnoj arhitekturi zbog dekorativnosti. Pogodna je i za manja dvorišta jer sporo raste.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 10m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -24°C.