Sitnolisna lipa

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Sitnolisna lipa

Sitnolisna lipa

4.800,00 RSD

Na zalihama

4.800,00 RSD

Latinski naziv: Tilia cordata

Preuzimanje u vrtnom centru!

 

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 301204725 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Kasna lipa ili Sitnolisna lipa, listopadno drvo visine do 15 – 20m, ređe do 30m. Krošnja je gusta, široka, konusna. Često se razvija nisko od tla. Listovi su srcasti, vrh zašiljen, a osnova lista je asimetrična. Lice lista zeleno, sa naličja svetlije boje. Jesenja boja je žuta.

Uslovi gajenja: Vrsta je senke, ali podnosi i polusenku, prilagođava se uslovima sredine.Nije zahtevna po pitanju zemljišta, raste na umereno suvom do vlažnom tlu, blago kiselom do alkalnom. Dobro podnosi gradske uslove i mraz. Tolerantna je na velika orezivanja. Razvija jak korenov sistem, pa je otporna na jake vetrove.
Period cvetanja: Mirisni cvetovi sitni, kremasto žute boje pojavljuju se u junu u štitastim cvastima. Kad je drvo u punom cvatu, pčele ga posećuju u tako obilnom broju da se zujanje može čuti više metara od drveta. Spada u medonosne vrste. Plodovi su okruglaste orašice, somotaste sa blagim rebrima. Sazrevaju u septembru i opadaju do polovine zime.
Upotreba: U gradovima se najčešće sadi u drvredima ili kao centralno soliterno stablo. Van gradova se koristi za pčele i pravljenje meda. Takođe je lekovita biljka pa se koristi i u zravstvene svrhe. Dobro podnosi orezivanje, pa se često sadi u vidu žive ograde. Dobra je i za pravljenje hlada.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m (30m).
Maksimalna širina krošnje: 10 – 15m (20m).
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature i do -40°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 200 cm