Evropska tisa

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Evropska tisa

Evropska tisa

270.000,00 RSD

Na zalihama

270.000,00 RSD

Latinski naziv: Taxus baccata ‘Fastigiata’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201303302 Kategorija:
  • Opis

Opis

Tisa je četinarska vrsta, može da raste u formi žbuna ili kao srednje visoko drvo. Dostiže visinu do 20m i sporog je rasta. Krošnja u prirodi siroko konusna, sa jakim horizontalnim granama. Četine su češljasto raspoređene na granama, tamnozelene boje su i mekane. Dugovečna je vrsta. Tisa je zakonom zaštićena vrsta, jer joj preti izumiranje.

Uslovi gajenja: Podnosi vrlo različite uslove. Najbolje raste u senci ili polusenci i na dubokom i bogatom tlu, ali uspeva i na otvorenim položajima, na plitkom i siromašnom zemljištu. Dobro raste i na baznim i na kiselim supstratima. Podnosi dobro orezivanje, pa se mogu formirati razni oblici od tise.
Period cvetanja: Tisa nema cvet, seme se formira iz jednopolnih šišarica. Seme je tamnobraon i sjajno, prekriveno crvenim arilusom. Arilus je jedini deo ove biljke koji nije otrovan.
Upotreba: Narodno verovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa su je nekada ljudi sadili na ulaze u dvorišta i od njenog drveta pravili razne predmete. Danas se dosta koristi u pejzažnoj arhitekturi zbog dekorativnosti. Pogodna je i za manja dvorišta jer sporo raste.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 10m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -24°C.

Taxus baccata ‘Fastigiata’ spada u najpopularnije četinare na svetu. Fastigiata je veliki, uspravni zimzeleni žbun. Kako stari kasnije se širi sa uspravnim izdancima koji nose tamnozelene listove. Može podneti punu senku, puno sunce ili čak polu senku što ga čini izuzetno lakim pri izboru mesta u vašem vrtu. Voli dobro drenirano zemljište i održaće zelene listove tokom cele godine. Može dostići visinu od 8 do 12 metara, ali da bi dostigao istu potrebno je između 20 i 50 godina.