Evropska tisa

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Evropska tisa

Evropska tisa

270.000,00 RSD

Na zalihama

270.000,00 RSD

Latinski naziv: Taxus baccata ‘Fastigiata’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201303302 Kategorija:
  • Opis

Opis

Taxus baccata je dugovečni, stubasti, zimzeleni četinar piramidalnog habitusa. Tamno zelene četine imaju atraktivni izgled tokom cele godine. Umesto šišarki, tisa ima crvene bobičaste plodove koji su otrovni za ishranu. Sporo raste, ali u prirodi može dostići visinu i do 20m. U baštama poraste oko 5- 6m. Tisa je mitsko drvo za koje postoji narodno verovanje da pruža zaštitu i ima isceliteljsku moć, pa je mnogi imaju u svom vrtu. Zbog lepote i dugovečnosti ima primenu u pejzažnoj arhitekturi, posebno pri formiranju živih ograda.

Pozicija: Tisa zahteva poziciju koja prima punu sunčevu svetlost do delimične senke, u zavisnosti od vrste u koju spada. Takođe će opstati i u senci. Osetljiva je na ekstremno hladene i suve zimske vetrove.

Vrsta tla: Najbolje uspeva na srednje vlažnim, peskovitim, dobro dreniranim ilovačama. Na slabo dreniranim zemljištima može doći do truljenja korena.

Nega i zalivanje: Ne zahteva posebne mere nege. Preporučuje se umereno zalivanje. Lako se orezuje i ne smeta joj orezivanje. Mogu se formirati predivni topijari u skoro svim oblicima.