Srebrnolisni javor

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Srebrnolisni javor

Srebrnolisni javor

60.000,00 RSD

Na zalihama

60.000,00 RSD

Latinski naziv: Acer dasycarpum

Preuzimanje u vrtnom centru!

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201200205 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Srebrnolisni javor, ime je dobio po boji naličja lista koje je srebrnasto belo. Pripada grupi visokog drveća, može dostići visinu i do 40m. Brzo raste i veoma dobro se regeneriše, tako da nakon orezivanja izraste dosta novih izdanaka.

Uslovi gajenja: Izuzetno je vrsta svetla, traži najviše sunca od svih javora. Uspeva na peskovitim, glinovitim i ilovastim zemljištima, u vlažnim predelima i močvarama. Prilagodljiv je na gradske uslove, jedino je osetljiv na jak vetar zbog plitkog korena, pa može doći do vetroloma. Zalivanje umereno.
Period cvetanja: Cveta pre listanja, već u februaru, cvetovi u pramenovima crvenkaste boje. Medonosna je vrsta. Plod je krilata orašica koja sazreva u maju.
Upotreba: Najinteresantniji je pred kraj leta kad listovi dobijaju žutu boju koja se zadržava sve do zime. Koristi se samostalno ili u grupama, u parkovima i dvorištima. Treba obratiti pažnju na mesto sadnje jer ima plitak korenov sistem koji se brzo širi. Tako može oštetiti podzemne instalacije, pločnike, temelje i slično.
Maksimalna visina rasta: Najčešće poraste 20 – 25m, a može dostići i visinu od 40m.
Temperaturni minimum: Odlično podnosi niske temperature, do -35°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 450 cm