Nebeski bambus/Nandina

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Nebeski bambus/Nandina

Nebeski bambus/Nandina

690,00 RSD

Na zalihama

690,00 RSD

Latinski naziv: Nandina domestica

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202101718IN Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Nandina, poznata još i kao nebeski bambus može da naraste do 2m u visinu i vodi poreklo iz Kine i Japana. Nebeski bambus karakterišu koloritni listovi koji su u početku crvenkasti, u toku rasta prelaze u tamnozelenu boju, dok u starosti ponovo poprimaju crvenkaste nijanse. Krošnja ima valjkast oblik. Pored listova dekorativne su i bobice, jarko crvene boje. Nandina je otrovna biljka i važno je biti obazriv u radu sa njom.

Uslovi gajenja: Nebeski bambus je biljka sunca i polusenke i voli vlažan, dobro dreniran humusni supstrat blage kiselosti. Zalivanje je umereno, kada se prosuši zemlja. Ovo je vrsta koja je otporna na sušu. Otporna je vrsta na bolesti i štetočine.
Period cvetanja: Cveta u julu i avgustu, a cvetovi su sitni, beli, skupljeni u grozdaste cvasti. Plodovi su crvene bobice koje dozrevaju na jesen i održavaju se na biljci tokom zime. Biljka ne obrazuje bobice ako se sadi pojedinačno.
Upotreba: Vrlo je interesantna za sadnju u skupinama zbog svojih koloritnih listova. Nandina je odlična u kombinaciji sa ambijentalnim osvetljenjem, naročito ako se sadi tik uz njega, koje njenim listovima daje divnu senku. U japanskoj kulturi važi za biljku prijateljstva i najčešće je sade ispred ulaznih vrata. Pogodna za gajenje u saksijama.
Maksimalna visina rasta: Može da poraste do 2m u visinu.
Maksimalna širina krošnje: Raste 1 – 1.5m u širinu.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -15°C. Može se desiti da usled jako niskih temperatura izgubi listove, ali se uz prolećno orezivanje oporavi brzo.

Dodatne informacije

Težina 0.6 kg
Dimenzije 10 cm