Malsina Bonsai

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Malsina Bonsai

Malsina Bonsai

160.990,00 RSD

Na zalihama

160.990,00 RSD

Latinski naziv: Olea europaea

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201100429 Kategorija:
  • Opis

Opis

Maslina je zimzeleno drvo visine do 8m. Ima uske listove duge oko 5 – 7cm. Listovi su kožasti, naspramni, zeleno srebrnaste boje. Sa naličja su svetliji nego sa lica. Masline rastu veoma sporo i dugovečne su vrste, mogu da žive i do 2000 godina. Dok su mlade, stablo je uspravno sa glatkom, sivom korom, kasnije se stablo uvija i dobija čvorove, često i šupljine. To dodatno doprinosti dekorativnosti same biljke.

Maslina ima veliku simboliku od najranijih dana. Simbol je mira, plodnosti, izobilja i dugovečnosti.

Uslovi gajenja: Masline vole dosta sunca koje je potrebno da bi sazreo plod kako treba. Ne vole previše vode i podnose sušno vreme. Najbolje uspeva na dubokom, dobro dreniranom zemljištu, na mestu koje je orijentisano prema jugu i zaštićeno od jakih vetrova. Ne podnose niske temperature, pa se u našim uslovima moraju unositi u zatvoren prostor koji ima dosta svetla i po mogućstvu gde se ne greje.
Period cvetanja: Cveta od aprila do juna. Cvetovi su sitni, beli i mirisni. Plod je jestiva koštunica i sazreva na jesen.
Upotreba: Na prirodnom staništu se uglavnom koristi za proizvodnju maslinovog ulja. Kod nas se gaji u saksijama, zbog unošenja u zatvoreno tokom zime. Vrlo je dekorativna i neobična vrsta, koja često krasi dvorišta, zastakljene prostorije u kućama, restoranima i sl.
Maksimalna visina rasta: 6 – 8m.
Maksimalna širina krošnje: 4 – 6m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.