Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Lipa špalir

Lipa špalir

53.200,00 RSD

Na zalihama

53.200,00 RSD

Latinski naziv: Tilia cordata

Preuzimanje u vrtnom centru!

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201206804 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Kasna lipa ili Sitnolisna lipa, listopadno drvo visine do 15 – 20m, ređe do 30m. Krošnja je gusta, široka, konusna. Često se razvija nisko od tla. Listovi su srcasti, vrh zašiljen, a osnova lista je asimetrična. Lice lista zeleno, sa naličja svetlije boje. Jesenja boja je žuta.

Uslovi gajenja: Vrsta je senke, ali podnosi i polusenku, prilagođava se uslovima sredine.Nije zahtevna po pitanju zemljišta, raste na umereno suvom do vlažnom tlu, blago kiselom do alkalnom. Dobro podnosi gradske uslove i mraz. Tolerantna je na velika orezivanja. Razvija jak korenov sistem, pa je otporna na jake vetrove.
Period cvetanja: Mirisni cvetovi sitni, kremasto žute boje pojavljuju se u junu u štitastim cvastima. Kad je drvo u punom cvatu, pčele ga posećuju u tako obilnom broju da se zujanje može čuti više metara od drveta. Spada u medonosne vrste. Plodovi su okruglaste orašice, somotaste sa blagim rebrima. Sazrevaju u septembru i opadaju do polovine zime.
Upotreba: U gradovima se najčešće sadi u drvredima ili kao centralno soliterno stablo. Van gradova se koristi za pčele i pravljenje meda. Takođe je lekovita biljka pa se koristi i u zravstvene svrhe. Dobro podnosi orezivanje, pa se često sadi u vidu žive ograde. Dobra je i za pravljenje hlada.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m (30m).
Maksimalna širina krošnje: 10 – 15m (20m).
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature i do -40°C.

U ponudi je biljka u formi špalira.

Dodatne informacije

Dimenzije 400 cm