Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Lijander na štapu

Lijander na štapu

4.990,00 RSD

Na zalihama

4.990,00 RSD

Latinski naziv: Nerium oleander

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: GDL4649 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Lijander ili Oleander raste kao žbun ili manje drvo visine do 3m. Listovi su uski, izduženi, dugi 10 – 20cm. Boja lista je zelena do sivo-zelena. Biljka je otrovna, pa treba biti pažljiv kako deca ili životinje ne bi pojeli neki njen deo. Vrsta je koja brzo raste.

Uslovi gajenja: Lijander voli osunčane pozicije ili blagu polusenku, ne odgovara mu mesto u potpunoj senci. Što se tiče zemljišta, uspeva na skoro svim tipovima. Ne podnosi niske temperature, pa ga preko zime treba unositi u zatvoreno gde temperatura ne pada ispod 0°C. Dobro podnosi sušu i gradske uslove i zagađenja.
Period cvetanja: Cveta od juna do kasne jeseni. Cvetovi mogu biti beli, krem, roze ili žuti. Najčešće se gaje vrste sa roze cvetovima.
Upotreba: S obzirom da se u našim uslovima zimi mora unositi u zatvoreno, najpogodnije je da se gaji u saksijama. Kad je posađen u dvorište u zemlju, može da podnese temperature do -5°C. Lepo izgleda samostalno, kao i u grupama. Može se saditi kao neformalna, cvetna živa ograda. Često se može videti duž puteva u predelima sa toplijom klimom.
Maksimalna visina rasta: 2 – 3m.
Maksimalna širina krošnje: 2 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Dimenzije 85 cm