Katalpa ‘Nana’

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Katalpa ‘Nana’

Katalpa ‘Nana’

12.500,00 RSD15.800,00 RSD

Na zalihama

12.500,00 RSD15.800,00 RSD

Latinski naziv: Catalpa bignonioides ‘Nana’

Preuzimanje u vrtnom centru!

Šifra proizvoda: - Kategorija:
Očisti
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Uslovi uzgoja: Lako se uzgaja na prosečnim, srednjim do vlažnim, dobro dreniranim zemljištima na punom suncu do delimične senke. Tolerantan je na širok raspon uslova tla, uključujući vlažna i suva tla. Tolerantna je na sezonske poplave. Preferira vlažne plodne ilovače.

Odlike: Catalpa bignonioides je srednje listopadno drvo, koje obično naraste 9 do 13, ređe 16m. Visoko je drvo sa nepravilnom, široko zaobljenom krošnjom. Rodom je sa relativno malog područja koje se proteže od centralnog Misisipija, Alabame i Džordžije do juga Floride. Najčešće se javlja u vlažnim tlima duž potoka i obala reka. Veoma široki listovi (do 25cm dugi i 15cm široki) su na vrhu kratki šiljasti, a na dnu zaobljeni ili u obliku srca. Listovi su svijetlo zeleni odozdo, a odozgo tamniji. Listovi ispuštaju pomalo neugodnu aromu kada se protrljaju. Mirisni, beli cvjetovi cvijeća s ljubičastim i žutim unutrašnjim prašnicima cvetaju u maju-junu u višecvetnim uspravnim cvastima (do 25cm visine). Cvetovi su veoma ukrasni. Nakon cvetanja, semenke se pojavljuju u dugim uskim mahunama (dugim do 40cm).

Pejzažna upotreba: Zrelo, simetrično zaobljeno stablo katalpe može biti drvo velike lepote, posebno u proleće kada je lišće mlado i cvetovi cvetaju. Nažalost, to je prilično grubo drvo za koje mnogi veruju da ne zaslužuju istaknuto mesto u pejzažu. Grane su lomljive, a zrela stabla retko imaju uspravan klasičan oblik. Lišće takođe ima tendenciju oštećenja kako napreduje sezona vegetacije, a veliki listovi su podložni oštećenju od oluje, vetra, insekata i ponekad bolesti. Rasprostranjeno je u urbanim sredinama kao ulično drvo , a takođe se može efikasno koristiti u pejzažu za teška područja poput vlažnih niskih tačaka ili suvih područja sa lošim zemljištima.

Dodatne informacije

Dimenzije 300 cm
Veličina

10/12, 14/16