Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Indijski jorgovan

Indijski jorgovan

2.570,00 RSD

Na zalihama

2.570,00 RSD

Latinski naziv: Lagerstroemia indica

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: GDL7868 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Indijski jorgovan je listopadni žbun ili nisko drvo visine do 10m, s tim da u našim uslovima raste do 4m. Najčešće se razvija više stabala iz zemlje, a može se orezivanjem formirati i kao drvo. Na jesen listovi dobijaju narandžastu boju.

Uslovi gajenja: Indijski jorgovan je vrsta svetla i najbolje cveta kada ima više od 6 sati sunca dnevno. Može lepo da se razvija i u polusenci, s tim da će verovatno slabije cvetati. Dobro podnosi orezivanje, čime se formira gušća krošnja i stimuliše bujnije cvetanje. Raste na skoro svakom zemljištu, a najviše mu odgovara umeeno vlažno i dobro drenirano, neutralne reakcije. Toleriše i sušna, kao i alkalna zemljišta. Trebalo bi ga saditi na mesta zaštićena od vetra i mraza.
Period cvetanja: Raskošno cveta od jula do septembra. Cvetovi su roze, purpurne ili bele boje u gustim metličastim cvastima. Počinje sa cvetanjem od druge godine života. Cvetovi privlače insekte. U kasnu jesen se formiraju plodovi, odrvene čaure koje se zadržavaju na granama tokom zime.
Upotreba: Često se prmenjuje u pejzažnoj arhitekturi, posebno u toplijim krajevima. Vrlo pogodna vrsta i za mala dvorišta i za gajenje na terasama. Može se saditi samostalno, kao centralni detalj gde vrlo lepo dolazi do izražaja, a može se koristiti i za drvorede, žive ograde i ivice. Može se gajiti i kao zeljasta perena na mestima sa surovijom, hladnom klimom. U tom slučaju se svake godine biljka oreže do zemlje. Koren je u zemlji zaštićen, a nadzemni deo kreće na proleće iznova.
Maksimalna visina rasta: U našim uslovima raste u visinu 3 – 4m, i isto toliko i u širinu.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -17°C, dok koren podnosi i do -24°C.

Dodatne informacije

Težina 1.2 kg
Dimenzije 30 cm