Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Ginko

Ginko

270.000,00 RSD

Na zalihama

270.000,00 RSD

Latinski naziv: Gingko biloba

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 501202304 Kategorija:
  • Opis

Opis

Ginko je visoko listopadno drvo, koje danas prirodno raste samo u planinama istočne Kine. Reliktna je vrsta i danas se uspešno gaji u raznim krajevima sveta. U Kini je veoma cenjena vrsta i sadi se u dvorištima i oko hramova kao sveto drvo. Krošnja je gusta, razgranata, piramidalnog oblika. Listovi su prepoznatljivog oblika, trouglasto zaobljeni sa ivicom koje je urezana sa dva režnja.

Uslovi gajenja: Ginko najbolje raste na suncu ili u polusenci. Najviše mu odgovara ilovast, vlažno ali dobro drenirano zemljište. Dobro uspeva u gradskim uslovima uz redovno zalivanje.
Period cvetanja: Dvodoma je vrsta, to znači da se razlikuju muške i ženske biljke. Muški svetovi su u obliku resa zelene boje sa puno prašnika, dok ženski cvetovi imaju duge drške na čijim krajevima se nalaze dva semena zametka. Plod se sastoji od semena koje je obavijeno mesnatim omotačem jako neprijatnog mirisa. Iz tog razloga se za parkove i javne gradske površine biraju muška stabla.
Upotreba: Koristi se kao soliterno stablo, u drvoredima ili u grupama. U jesen listovi postaju zlatno žuti i jos više dekorativni. Vrsta je lekovita, koriste se listovi i seme.
Maksimalna visina rasta: 20 – 35m.
Maksimalna širina krošnje: 9 – 12m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do – 35°C.

U ponudi je drvo ginka obima stabla 40-50cm.