Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Fotinija špalir

Fotinija špalir

18.800,00 RSD

Na zalihama

18.800,00 RSD

Latinski naziv: Photinia fraseri ‘Pink marble’

Preuzimanje u vrtnom centru!

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202101875 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Fotinija ‘Pink Marble’ je zimzelena vrsta koja se gaji kao manje drvo ili žbun. Veoma popularna, dekorativna vrsta, zbog koloritnih listova koji su zeleni sa belo-krem ivicama, a u proleće ili posle orezivanja rastu novi crvenopurpurni listovi. Otporna je na štetočine i bolesti. Veoma brzo raste, godišnji prirast može biti i preko 1m, u optimalnim uslovima.

Uslovi gajenja: Fotinija voli osunčane pozicije, može se gajiti na mestima gde je pretežno ceo dan sunčano. Odlično podnosi orezivanje i brzo daje nove grane i gušću krošnju. Dobro podnosi i gradske uslove. Kao i Lovor višnja, slabije podnosi duge mrazeve, pa može doći do oštećenja listova. To se lako reši na proleće orezivanjem, posle čega rastu novi zdravi listovi.
Period cvetanja: Cveta u proleće, u maju. Cvetovi sitni i beli, skupljeni u cvasti, mirisni.
Upotreba: Često se formira živa ograda od nje, jer veoma brzo raste ako se redovno zaliva i prihranjuje. Može se formirati na špaliru i u formi krošnja na štapu, ili kao lopta, mogućnosti su neograničene. Gaji se i kao žbun i kao drvo. Lepo izgleda i kao soliterni detalj i u grupama sa drugim biljkama. Dobro raste i u saksiji, gde traži veću saksiju i više vode.
Maksimalna visina rasta: 2 – 3,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -20°C.

Dodatne informacije

Težina 18.7 kg
Dimenzije 80 × 120 cm