Fotinija na stablu ‘Pink Marble’

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Fotinija na stablu ‘Pink Marble’

Fotinija na stablu ‘Pink Marble’

8.600,00 RSD

Na zalihama

8.600,00 RSD

Latinski naziv: Photinia frasseri ‘Pink marble’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202101867 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Fotinija ‘Pink Marble’ je zimzelena vrsta koja se gaji kao manje drvo ili žbun. Veoma popularna, dekorativna vrsta, zbog koloritnih listova koji su zeleni sa belo-krem ivicama, a u proleće ili posle orezivanja rastu novi crvenopurpurni listovi. Otporna je na štetočine i bolesti. Veoma brzo raste, godišnji prirast može biti i preko 1m, u optimalnim uslovima.

Uslovi gajenja: Fotinija voli osunčane pozicije, može se gajiti na mestima gde je pretežno ceo dan sunčano. Odlično podnosi orezivanje i brzo daje nove grane i gušću krošnju. Dobro podnosi i gradske uslove. Kao i Lovor višnja, slabije podnosi duge mrazeve, pa može doći do oštećenja listova. To se lako reši na proleće orezivanjem, posle čega rastu novi zdravi listovi.
Period cvetanja: Cveta u proleće, u maju. Cvetovi sitni i beli, skupljeni u cvasti, mirisni.
Upotreba: Često se formira živa ograda od nje, jer veoma brzo raste ako se redovno zaliva i prihranjuje. Može se formirati na špaliru i u formi krošnja na štapu, ili kao lopta, mogućnosti su neograničene. Gaji se i kao žbun i kao drvo. Lepo izgleda i kao soliterni detalj i u grupama sa drugim biljkama. Dobro raste i u saksiji, gde traži veću saksiju i više vode.
Maksimalna visina rasta: 2 – 3,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -20°C.

Dodatne informacije

Težina 10 kg
Dimenzije 150 cm