Fotinija kupa

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Fotinija kupa

Fotinija kupa

35.000,00 RSD

Na zalihama

35.000,00 RSD

Latinski naziv: Photinia fraseri ‘Red Robin’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202101840 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Gajenje fotinije je prilično jednostavno, ukoliko se pridržavate osnovnih koraka.

Pozicija: Fotinija treba biti posađena u oblasti koja prima punu sunčevu svetlost do delimične senke.

 Zemljište: uzgajanje fotinije zahteva da izmenite zemljišta po potrebi. Ovaj žbun će rasti najbolje u zemlji koja je plodna i dobro drenirana. To može da bi trebalo da izmenite zemlju pre sadnje fotinije.

Odnosno, ukoliko imate glinovitu zemlju ili neku drugu slabo dreniranu, trebalo bi da umešate u nju nekoliko šaka komposta ili stajskog đubriva pre presađivanja sadnice.

Bilo kakve izmene i dopune zemljišta treba obaviti na dubini između 15 i 30 cm.

Nega i zalivanje: Nega fotinije se odnosi, pre svega, na redovno zalivanje, prihranu, zaštitu i orezivanje biljke.

Zalivanje fotinija: Potrebno je zalivati zonu korena. Nemojte dozvoliti da se voda zadržava dugo na lišću, cvetovima, plodovima ili stabljikama. Vlažni listovi imaju veće šanse da se inficiraju sa pepelnicom i drugim gljivičnim oboljenjima. Fotinija najbolje uspeva kada se zaliva redovno, ali kada se uspostavi, ovaj žbun može da toleriše i blagu sušu. Obezbedite biljci više ili manje vode koliko je potrebno u zavisnosti od njenog zdravstvenog stanja. Žuto obojeno lišće obično ukazuje na previše zalivanu biljku. Uvelo lišće može ukazivati na biljku koja je premalo zalivana.

Prihrana fotinija: Prihranite fotiniju sa đubrivom opšte namene. Nanesite uravnoteženo đubrivo u proleće da podstaknete novi rast biljke. Uravnoteženo đubrivo sadrži jednake delove azota, fosfora i kalijuma.  Obično bi trebalo primeniti đubrivo rano ujutru ili uveče nakon zalivanja biljke.

 Orezivanje: Orezivanje fotinije treba obaviti tokom faze mirovanja biljke. Godišnje orezivanje je bitno jer je potrebna dobra cirkulacija vazduha za dugoročno zdravlje biljke. Orežite biljku jednom na početku zime i još jednom na početku proleća. Izbegavajte orezivanje biljke tokom aktivne vegetacije. Novi rast je slabiji i češće postaje žrtva pepelnice i drugih bolesti. Tokom zime treba da uklonite obolelo, oštećeno ili mrtvo drvo. Potražite područja koja su ”prepuna” i uklonite najslabije i najlošije pozicionirane grane u tim područjima. Proređivanjem se poboljšava cirkulacija vazduha i smanjuje rizik od bolesti.

U proleće sprovedite blago orezivanje nakon što crveni izdanci počinju da blede, da podstaknete novi rast.

Uklonite sav inficiran biljni materijal ili opalo lišće čim ih uočite. Nemojte čekati zimsko ili prolećno orezivanje da to uradite.

 Presađivanje: Najpre je potrebno adekvatno pripremiti zemljište i iskopati rupe gde ćete da zasadite vaše biljke, te pomešajte iskopanu zemlju sa kompostom ili đubrivom. Na dan presadnje je potrebno da se sadnice dobro zaliju. Prilikom sadnje treba voditi računa da sadnica stoji u uspravnom položaju. Biljka se položi u zemlju  i zatrpa do korenovog vrata.

 

Dodatne informacije

Dimenzije 220 cm