Dracena marginata / Zmajevac

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Dracena marginata / Zmajevac

Dracena marginata / Zmajevac

450,00 RSD

Na zalihama

450,00 RSD

Latinski naziv: Dracaena marginata gemengd

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E04034 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Pozicija: Dracena nije zahtevna biljka, ali treba imati na umu nekoliko opštih pravila kada je u pitanju njeno uzgajanje. Pre svega, Dracenu treba držati što dalje od jakih sunčevih zraka i promaje.

Zalivanje: Biljku zalivajte onda kada je zemlja suva na dubini od 5cm, a vodu sipajte dok ne počne da curi kroz rupe na saksiji. Preporuka je da se Dracena zaliva na svaka četiri dana kišnicom ili ustajalom vodom. Ipak, imajte u vidu da potrebna količina vode zavisi od visine biljke i veličine saksije. Za Dracene koje su visine do pola metra, dovoljno je 250ml vode, dok veće primerke možete zalivati sa više tečnosti. Dracena preferira suvu zemlju, tako da će lakše podneti ako „preskočite“ jedno zalivanje, nego ako preterate sa hidratacijom.

Prihrana: Biljku hranite tečnim đubrivom za kućne biljke na bazi algi ili minerala na svake dve nedelje u proleće i leto, a u jesen i zimu jednom mesečno. Lišće raste na vrhu stabla, zbog čega je važno da stabljika stoji uspravno. Kako biljka raste, lišće sa donjeg dela stabljike će opadati kreirajući zanimljive šare. Starijim biljkama potrebno je orezivanje.

Presađivanje: Presađivanje treba obavljati u proleće svake druge godine, a za ovu priliku birajte duboku posudu ili saksiju sa dobrom drenažom koja je oko 2,5 cm veća od prethodne. Biljku postavite u humusni supstrat sa tresetom i peskom, i uklonite što više stare zemlje iz prethodne saksije, koliko je to moguće da ne ošteti koren.

Bolesti: Dracenu ponekad napadaju štitaste vaši i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da koristite insekticid koji se kupuje u biljnim apotekama i nekim cvećarama.

Žuto lišće i opadanje: Braon i žuti vrhovi lišća pokazuju da je došlo do sušenja biljke, što može imati dva uzroka. Jedan razlog može biti previše sunčeve svetlosti zbog čega biljku treba premestiti u tamniji deo prostorije. Drugo objašnjenje može biti  previše suv vazduh, te se preporučuje da povremeno prskate biljku, najbolje destilovanom vodom. Ukoliko listovi postanu svetliji i bledi, to znači da joj je potrebno više svetla. Nagle promene u okruženju i temperaturi mogu uzrokovati opadanje lišća, ali biljka će se oporaviti kada se temperatura stabilizuje ili kad se prilagodi novim uslovima.

Upozorenje: Dracena je otrovna za mačke i pse ukoliko je pojedu, tako da je držite van domašaja kućnih ljubimaca.

Dodatni saveti i trikovi:

– Lišće brišite mekanom pamučnom krpicom kako biste uklonili eventualnu prašinu, i ne zaboravite da obrišete i donji deo lista. Uklanjanje prašine otvara pore tako da biljka može slobodno da diše.

– Kreirajte zanimljiv pejzaž tako što čete u jednu saksiju staviti tri dracene različite visine.

– Ukoliko želite da vaša dracena prestane da raste u visinu, presađujte je svake treće godine u saksiju iste veličine ili blago veće. Možete i odseći vrhove biljke ukoliko smatrate da je previsoka.

Dodatne informacije

Težina 0.3 kg
Dimenzije 30 cm