Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Crveni hrast

Crveni hrast

272.250,00 RSD

Na zalihama

272.250,00 RSD

Latinski naziv: Quercus rubra

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 551204003 Kategorija:
  • Opis

Opis

Crveni hrast je listopadno drvo visine 30 – 35m. Ima široko zaobljenu krošnju. List je dužine 12 – 20cm, duboko režnjevit. Sa lica je svetlo zelen i sjajan, a sa naličja sa čupercima dlačica. U jesen listovi budu crveni do crveno smeđi. Brzorastuća je vrsta, u optimalnim uslovima za deset godina dostigne visinu od 5 -6m. Vrlo je dugovečan, može da zivi i do 500 godina.

Uslovi gajenja: Prilagodnjiva je vrsta i dobro podnosi niske temperature. Raste na skoro svim zemljištima, ali mu najviše odgovara peskovita ilovača. Odgovara mu i kiselo tlo, samo izbegava krečnjak. Ne podnosi plavna mesta kao ni sušna zemljišta. Voli osunčana područja, a zasenu podnosi bolje od drugih hrastova.
Period cvetanja: Cveta u maju. Muški cvetovi su u resama, a ženski pojedinačni ili po dva u grupi, sitni. Žir je dužine 15 – 25mm, u tanjirastoj kupoli do 1/4 dužine. Plodonosi u jesen druge godine.
Upotreba: Kod nas se najčešešće koristi u dekorativne svrhe. Sadi se u parkovima, većim zelenim površinama, a u Knez Mihailovoj uspešno raste u velikim žardinjerama.
Maksimalna visina rasta: 30 – 35m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -29°C.