Crni bor ‘Brepo’ na štapu

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Crni bor ‘Brepo’ na štapu

Crni bor ‘Brepo’ na štapu

18.990,00 RSD

Na zalihama

18.990,00 RSD

Latinski naziv: Pinus nigra ‘Brepo’

Preuzimanje u vrtnom centru!

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202300315 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Crni bor predstavlja visoko četinarsko drvo. Od svih borova ovaj je najrasprostranjeniji kod nas. Može da dostigne visinu i do 40m, s tim da u gradskim uslovima poraste znatno manje. Četine su duge i rastu po dve u rukavcu, tamnozelene boje. Krošnja kod mladih stabala je piramidalna, a kasnije postaje zaobljena, skoro ravnog vrha.

Uslovi gajenja: Crnom boru najviše odgovara pozicija sa dosta sunca. Najbolje raste u dubokim, vlažnim i dobro dreniranim zemljištima, ali može da raste na gotovo svakom tlu. Dobro podnosi gradske uslove. Otporan je na orezivanje, mada mu uglavnom nije potrebno. Dobro podnosi niske temperature.
Period cvetanja: April – maj. Šišarke su okruglasto jajaste, duge 4 – 10 cm, tamno smeđe. Otvaraju se u proleće treće godine.
Upotreba: Najčešće se sadi kao soliter, ali se lepo slaže i sa drugim vrstama. Otporan je na gradska zagađenja pa se često može videti u gradskim i industrijskim oblastima.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m (40m). Brzorastuća je vrsta.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 12m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -40°C.

‘Brepo’ je kultivar crnog bora koji ima kompaktnu kuglastu krošnju. Često se sadi samostalno ili u saksiji kako bi se istakao neki prostor. Vrlo efektan i dekorativan. Sporo raste, pa je pogodan za gajenje na terasama i u malim dvorištima.

Dodatne informacije

Dimenzije 150 cm