Japanski ukrasni dren

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Japanski ukrasni dren

Japanski ukrasni dren

156.900,00 RSD

Na zalihama

156.900,00 RSD

Latinski naziv: Cornus kousa ‘Milky Way’

Preuzimanje u vrtnom centru!

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202204901 Kategorija:
  • Opis

Opis

Japanski dren je malo do srednje listopadno drvo koje dostiže visinu 6 – 8m i isto toliko može porasti i u širinu. Mlada stabla su uspravna sa uskim habitusom oblika vaze, a kasnije se šire i postaju kompaktnija. Listovi su naspramni, jednostavni, ovalni do eliptični sa zašiljenim vrhom. Dugi su 5 do 10cm. Boja varira u zavisnosti od kultivara, mogu biti panaširani ili čisto zeleni. Jesenja boja listova je crvenkasto narandžasta. Najčešće se grana nisko u odnosu na tlo.

Uslovi gajenja: Japanski dren voli vlažno, kiselo, dobro drenirano tlo sa puno organske materije. Najbolje raste u delimičnoj senci. Ova vrsta voli umerenu vlažnost, bez preteranih ekstrema. Preporučuje se stavljanje 2 do 3 centimetra mulča da bi se zaštitila zemlja od isušivanja i držale kosačice i trimere daleko od dna stabala.
Period cvetanja: Cveta posle listanja, u maju – junu. Cvetovi su sitni, loptasti, žuto zelene boje. Ono što je upečatljivo kod ove vrste su brakteje koje okružuju cvet i izgledaju kao velike latice. Ima ih četiri, belo krem do roze boje. Postoji narodno verovanje da su cvetovi korišćeni protiv loših i zlih duhova. Male crvene do crvenkasto-narandžaste orašice spojene su u plod prečnika do 2,5cm. Plod sazreva između avgusta i oktobra. Upečatljivi plodovi graciozno vise na dugim stabljikama dužine do 5cm i mogu trajati od nekoliko nedelja do skoro dva meseca. Plod je jestiv.
Upotreba: Japanski dren ima atraktivane i listove, cvetove, koru i habitus. Vrlo dekorativan žbun koji se može saditi samostalno ili u grupcijama. Lepo izgleda i kad se formira kao manje drvo. Često se koristi u uglovima zgrada da bi ublažio arhitektonske linije. Dosta je popularan u pejzažnoj arhitekturi.
Maksimalna visina rasta: 6 – 8m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 8m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -28°C.