Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Bugenvilija

Bugenvilija

2.450,00 RSD

Na zalihama

2.450,00 RSD

Latinski naziv: Bougainvillea 

 

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: GDL7105 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Dostupna je u ciklama, ljubičastoj i beloj boji. 

 

Bugenvilija mora da miruje preko zime na hladnijem mestu, minimalna temperatura je 5-7°C i tada se skoro uopšte ne zaliva: ako je na toplijem, jednom u dvadesetak dana. Orežite sve izdanke za polovinu dužine posle cvetanja u jesen.

U proleće je orezujte samo ukoliko nepravilno raste, ne režite je previše jer biljka cveta na lanjskim izdancima. Zalivajte je tvrđom vodom, pošto traži krečnjak. Kada počne da cveta, prskajte je na tri dana ako je temperatura viša od 15°C. Ima posebne zahteve za letnjim odmorom u bašti ili na sunčanom balkonu.

Razmnožava se reznicama poluzrelih terminalnih izdanaka koji nose cvetove u avgustu- septembru. Reznice se stavljaju u hormone za ožiljavanje. Odrasle biljke treba presaditi svakog proleća da bi se odstranila  iscrpljena zemlja, ili ih staviti u saksiju samo za broj veću. Kao supstrat koristi se treset pomešan sa ilovačom i šljunkom ili peskom.

U toku leta bugenviliji odgovara mesto na kome u toku većeg dela dana ima direktno sunce. Potrebno joj je najmanje 5 do 8 sati direktnog sunca da bi imala dosta cvetova. Dobro podnosi nisku temperaturu i može se držati napolju do prvih mrazeva, a zatim se unosi na hladnije mesto zaštićeno od smrzavanja, gde je temperatura od oko 8 do 15 stepeni. U zimskom periodu, ispod 12 stepeni odbaciće lišće. Ako je posađena u vrtu, da bi se sprečilo smrzavanje zaštitite je trskom, suvom travom ili agril-folijom.

Najbolja mešavina zemlje za bugenviliju je mešavina treseta i peska, odnos 3:2. Zemlja mora da biti hranjiva, humusna.

Bugenviliju zalivajte leti najmanje tri puta nedeljno, a zimi svesti na minimum i zalivati kada se zemlja prosuši. Pošto dobro podnosi krečnjak može se zalivati tvrdom vodom, ali ne teba preterivati, jer postoji opasnost da ne cveta ili gubi listove. Ako je u saksiji ili žardinjeri, posle 15 minuta treba prosuti vodu iz podmetača da koren ne bi truleo.

Lišće bugenvilije može da se prska dok ne procveta. U vreme cvetanja prska se na nekoliko dana, ali cvetovi ne treba da se kvase.

Svakih 14 dana, do kraja avgusta, bugenviliju treba prihranjivati đubrivom za cvetnice. Povremeno treba da se doda đubrivo sa većim sadržajem gvožđa i magnezijuma.

Pošto nema jak korenov sistem bugenviliju treba zaštititi od vetra. Može se osloniti na mrežu, stub, zid kuće, ili na neki drugi postavljen čvrst oslonac.

Da bi se podstaklo cvetanje bugenvilije, kada se pricvetni listovi osuše nove izdanke treba skratiti. Posle cvetanja u jesen orežite sve izdanke za polovinu.

Da bi se ograničila veličina i podstakao žbunast rast bugenvilije glavne grane treba orezati u februaru. Zakidanjem vrhova u proleće postaće žbunastija, a grane se mogu savijati i usmeravati povezivanjem. Ne orezujte je previše, jer cveta na prošlogodišnjim izdancima.

Bugenvilija se razmnožava zelenim reznicama u proleće, poludrvenim reznicama leti, ali i izdancima korena. Najbolje je da se nabavi već oformljena biljka.

Bugenvilija je krupna, visoka puzavica koja može da poraste i više od 10 m u visinu i nosi mnogo lišća i cvetova, a njeno stablo je snažno i široko. Zato se sadi na udaljenosti od najmanje 30 cm od zida kuće i dublje nego što je rasla u saksiji u kojoj se gajila.

Bugenvilija bolje cveta u manjoj saksiji. Ne treba je saditi u preveliku saksiju da se ne bi zalivala previše, posebno u fazi mirovanja. Presađuje se u proleće, kada žile izađu iz saksije, u istu ili za broj veću saksiju. Na dno saksije se stavlja drenažni sloj, a iscrpljena zemlja odstrani štapićem ili olovkom. Ako je biljka prevelika, makazama može da se iseče najduže korenje, a zatim se stavlja u sredinu saksije i dopuni novom, rastresitom zemljom. Da bi se podstaklo ukorenjivanje stavlja se u hladovinu dva dana i ne zaliva.

U toku vegetacije preporučuje se prskanje bugenvilije protiv plamenjače.

Dodatne informacije

Težina 0.7 kg
Dimenzije 70 cm