Novosti

Jesenje PLAVO prskanje

U jesen je neophodno izvoditi zaštitu, u cilju smanjenja infektivnog potencijala, odnosno preventivnog sprečavanja mogućih infekcija od različitih patogena. U tom periodu ključno prskanje biljnih kultura je sa bakarnim preparatima i mehaničko odstranjivanje obolelih organa i/ili celih biljaka. U periodu od opadanja lišća do bubrenja pupoljaka neophodno je izvršiti pregled biljaka na pojavu štetočina. Zimsko prskanje se izvodi na osnovu utvrđene brojnosti štetočina i njihovog kritičnog broja za zimski period. Daju se tabelarni pregledi štetočina (čija se brojnost može smanjiti zimskim prskanjem), a koje prezimljavaju na stablima, stadijumi prezimljavanja, kritični brojevi, registrovani insekticidi za zimsko i rano prolećno prskanje. U jesen nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka i vinograda za narednu vegetaciju. Prvi radovi u voćnjaku počinju sa održavanjem higijene poput uklanjanja osušenih stabala, suvih polomljenih grana, sakupljanje opalog lišća i trulih plodova koji su česti izvori zaraze za narednu godinu i zaštitom biljaka. Vreme tretiranja: Jesenja zaštita se sprovodi tokom oktobra i novembra, primenom preparata na bazi bakra. Na ovaj način smanjuje se potencijal za infekcije koje tokom godine mogu da ostvare prouzrokovači vrlo rasprostranjenih oboljenja voćaka i vinove loze, kao što su npr. sušenje cvetova i grančica i mrka trulež plodova koštičavog voća, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive, šupljikavost lista, krastavost ploda koštičavog voća i crna pegavost vinove loze. Zaštita bilja tokom jeseni je višestruko korisna, a kod koštičavog voća i obavezna mera zaštite. Najznačajniji razlog za sprovođenje ovih radova leži u činjenici da prouzrokovači mnogih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore drveća, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija raznih bolesti ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Pored toga, dezinfekcijom stabla sprečavaju se infekcije preko rana nastalih opadanjem lišća. Tretiranje je potrebno sprovesti po tihom vremenu, bez vetra, kako bi se sprečilo zanošenje preparata i kada je temperatura oko 10°C. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavezno treba takva stabla protresti kako bi  ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje. Prilikom izvodjenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da stabla u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa prilikom tretiranja i ceo voćnjak dobija plavu nijansu to može pomoći da se uoče eventualni propusti i ponovi prskanje izostavljenog mesta.
Pročitaj više...

Zašto je važno PLAVO PRSKANJE kada biljke miruju?

Primenom preventivnih mera smanjujemo prezimljavajući potencijal štetnih organizama, jer prouzrokavači biljnih bolesti prezimljavaju u krošnjama biljaka, skriveni u pukotinama kore, u pupoljcima, oko pupoljaka, u rak ranama. Jedna od najzanačajnih mera jeste PLAVO PRSKANJE (suzbijamo štetne organizme, rane nastale rezidbom predstavljaju ulazne otvore za razne patogene organizme, koji mogu prouzrokovati biljne bolesti).

Koja bakterija i štetočine su pretnje u ovom periodu?

U ovom periodu opasnost za zasade voća predstavlja fitopatogena bakterija - Pseudomonas syringe koja napada listove, plodove, cvetove, pupoljke, grane i deblo kultura. Veliki problem zadaju i štetočine poput crvene voćne grinje, biljnih i štitastih vaši, naročito ukoliko dođe do njihovog prenamnoženja. Crvene voćne grinje najviše napadaju jabuku, ali se javljaju i kod drugih  kultura, crpe sokove iz njihovog lišća koje poprima bronzanu boju i suši se. Štitaste vaši, koje kako im i ime kaže imaju štit pod kojim se nalazi vaš, sisaju sokove, ali i proizvode mednu rosu koja je pogodna za razvoj gljive čađavice.

Kako sprečiti delovanje navedenih patogena i insekata?

Na ove izazivače bolesti koji stvaraju teška oštećenja voćarskih kultura može se efikasno delovati upotrebom odgovarajućih hemijskih preparata. Prolećno tretiranje se delotvorno može izvršiti korišćenjem BAKARNOG OKSIHLORIDA 50 ili CUPRITALH  i insekto-akaricida GALMIN. Njihova kombinacija čini PLAVO ULJE čijom upotrebom se efikasno suzbijaju navedeni izazivači bolesti. PLAVO ULJE je insekto – akaro – fungicid, sadrži dve aktivne materije u savremenoj  formulaciji, a prednost primene je u tome da korišćenjem jednog preparata suzbijamo nadevene štetne agense. Tretman prolećnog plavog prskanja se vrši po mirnom i suvom vremenu, kada temperatura vazduha premašuje osam stepeni. Potrebno je da se količina rastvora kreće od 800 do 1200 litara po hektaru, sve u zavisnosti od starosti i uzgojnog oblika zasada. Ako nakon ovog tretmana biljaka nastupi period od sedam do deset dana sa velikim količinama padavina preporučeno je da se navedeni tretman ponovi. Takođe, prilikom tretmana je potrebno voditi računa da depozit bakra pokrije mesta na kojima patogeni prezimljavaju kako bi se što efikasnije suzbili.  
Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama.
Pročitaj više...
Zastita biljaka u zimskom periodu Urban Garden

Zaštita biljaka u zimskom periodu

Dragi potrošači,

ako ste neko kome je bitan izgled i zdravlje biljaka tokom čitave godine, sigurno se pitate koje korake je potrebno da preduzmete kako biste zaštitili svoje zelene prijatelje tokom predstojećeg zimskog perioda. Postoje vrste koje ne mogu da opstanu napolju tokom zime. To su egzotične vrste biljaka, kao što su maslina, citrusi, palme. Njih je neophodno unositi u zatvoren prostor.   Zastita biljaka u zimskom periodu Urban Garden   Vaš prostor mora imati sobnu temperaturu, koja ne pada ispod nule. Takođe, imajte u vidu da to ne bi trebalo da budu ni previše zagrejane prostorije. Biljke ne treba smeštati pored grejnih tela ni pod kojim uslovima. Bez obzira što posedujete vrste koje su otporne, ako planirate da ih ostavite napolju tokom zime, potrebno je da im obezbedite adekvatnu zaštitu (na primer da ih ušuškate, odnosno prekrijete agril folijom). Za razliku od biljaka koje su usađene u zemlju, biljke u saksiji nemaju adekvatnu izolaciju korena. Mraz i niske temperature im predstavlaju opasnost. Važno je napomenuti, da za sve biljne vrste koje prezimljavaju napolju preporučujemo jesenju zaštitu Vaših biljaka. Kako biste ih pripremili za zimski period, na adekvatan i prirodan način.   Zastita biljaka u zimskom periodu Urban Garden   Za više zanimljivosti iz sveta biljaka posetite i našu Instagram stranicu. Urban Garden je najveći vrtni centar za opremanje vaše bašte i doma. Asortiman obuhvata sadnice vrhunskog kvaliteta sa busenom ili u saksijama. Osnovna odlika Urban Gardena je širina asortimana koji se sastoji od drveća, egzotičnih biljaka, cveća, žbunja, puzavica, žive orgade, dekoracije i predmeta za sređivanje i održavanje bašte. Urban Garden odlikuje i odlična kombinacija svežih i modernih biljaka visokog kvaliteta. Naši zaposleni su obrazovani i visokostručni u oblasti pejzažne arhitekture i poljoprivrede i smatraju veoma važnim da pruže korisne informacije o pravilnom izboru biljaka, o nezi, prihrani i održavanju biljaka bez obzira da li ste naš kupac ili ne.

Vaš Urban Garden.

Pročitaj više...
Covid19 preventivne mere u Urban Gardenu

COVID19 preventivne mere u Urban Gardenu

Pročitaj više...

Kako postupati sa novogodišnjom jelkom?

Ukoliko ste se ove godine odlučili za kupovinu prave, žive jelke u busenu ili saksiji, daćemo vam par saveta kako da povećate šanse za njen opstanak.
 • Biljka koja je u busenu mora da se posadi u saksiju, kako zbog stabilnosti jelke, tako i zbog adekvatnog okruženja za korenov sistem jelke.
 • Najveći neprijatelj jelki u enterijeru je centralno grejanje, odnosno suv vazduh koji ono prouzrokuje. U tom smislu, najbolje je biljku s vremena na vreme, tokom praznika orošavati.
 • Zalivajte je umereno, tek toliko da se supstrat u potpunosti ne osuši, pri čemu ćete voditi računa o dubljim slojevima zemlje, a ne o samoj površini.
 • Izbegavajte da jelku postavite u blizini grejnog tela.
 • Što je kraći period budete držali u zatvorenom prostoru veće su šanse da će se primiti kada je zasadite.
 • Prilikom iznošenja napolje, trudite se da biljci obezbedite period adaptacije, odnosno, prvo je premestite u zatvoren ali negrejan ili slabije grejan prostor, pa tek onda nakon par dana na ekstremnu hladnoću napolju.
 • Držite jelku na svetlom mestu.
 • Pravilno ćete je posaditi tako što ćete iskopati rupu širu od busena jelke, a potom pažljivo izvaditi jelku iz saksije, trudeći se da se busen ne raspadne. Ne zatrpavajte jelku ni više ni manje nego što je ona predhodno bila posađena, dakle u nivou korenovog vrata. Dobro pritisnite zemlju oko korena da bi se izbio nepotreban vazduh. Jelku je nakon presadnje potrebno zaliti, a za sam period sađenja birajte dane bez mraza.
 
Pročitaj više...

Nega božićne zvezde

Božićna zvezda ili Euphorbia pulcherrima je biljka koja krasi mnoge domove svojom jarkom bojom od kraja novembra pa sve do kraja januara. Čest je poklon, a kako u našoj zemlji nema dugu tradiciju gajenja, uglavnom služi kao sezonski ukras. Ukoliko želite da božićnu zvezdu negujete duži niz godina i da vam u zimskom periodu iznova i iznova pušta jarko crvene listiće treba da sledite sledeća uputstva: Crvene brakteje se javljaju samo na jednogodišnjim izdancima pa je nakon što prestane da bude atrakivna, u proleće, neophodno biljku orezati. Idealna temperatura za gajenje božićne zvezde je 12-25 stepeni celzijusa. Voli vlažnost vazduha pa je treba orošavati, ali tako da se izbegavaju crvene brakteje i sitni cvetovi. Božićna zvezda je biljka kratkog dana. To znači da će cvetati samo ukoliko joj veštačkim putem skraćujete dan. Sa skraćivanjem dana treba početi sredinom oktobra. Biljka se prekriva neprozirnom tkaninom ili kutijom i to od podneva pa sve do narednog jutra kada se otvara. Ovaj proces se primenjuje 8 nedelja, nakon čega možete uživati u prelepom koloritu božićne zvezde.
Pročitaj više...

Presadnja kao prvi korak pripreme za zimski period

Logika za prezimljavanje biljaka koje ostaju napolju tokom cele godine je vrlo jednostavna: Što je biljka vitalnija i zdravija lakše će podneti zimu. Upravo iz ovog razloga, važno je biljkama pružiti što adekvatnije uslove i negu tokom jesenjih meseci. Jedna od bitnih mera jeste i obezbeđivanje zadovoljavajućeg prostora za razvoj biljke. Vrste koje se gaje u saksijama, zbog većih temperaturnih kolebanja, više su izložene stresu nego one u zemlji. Prvenstveno, uvek treba da imamo na umu da je zemlja koja se nalazi u saksiji sve što jedna biljka ima, celokupan izvor hrane, vode i, uslovno rečeno, životni prostor uopšte. Dakle, jesenja presadnja je od ključnog značaja za prezimljavanje biljaka. Biljke koje su nabujale tokom leta potrebno je presaditi u broj veću saksiju u adekvatan hranljivi supstrat. Jesen je za ovo idealna jer su biljke zbog umerenih temperatura manje pod stresom, a i ostavljate im dovoljno vremena pre zime da se adaptiraju i pravilno ukorene pre prvih mrazeva. Ukoliko posedujete gabaritne biljke koje je zimi potrebno unositi u zatvoren prostor, predlažemo da razmislite o presadnji u saksije sa točkićima koje će vam svakako olakšati taj posao: urbangarden.rs/saksija-visoka-plasticna-samba/ https://www.urbangarden.rs/proizvod/zardinjera-casseta-samba/ https://www.urbangarden.rs/proizvod/saksija-cetvrtasta-quadro-samba/
Pročitaj više...

GAFA 2019

Članovi Urban Garden tima su imali zadovoljstvo da posete međunarodni sajam GAFA 2019. u Kelnu. Sajam je namenjen profesionalcima iz oblasti baštovanstva i održavanja biljaka. Prepuni utisaka, novih informacija, korisnih saveta i poslovnih kontakata počinjemo jesenju sezonu.
Pročitaj više...

I biljkama je toplo

Tokom letnjih meseci, usled visokih temperatura biljke su izložene određenoj količini stresa, na nama je da im taj stres umanjimo i da im pomognemo da što spremnije dočekaju jesen.
 • Malčirajte zemlju! Ne samo da je dekorativan već je i vrlo koristan za biljke. Malč je odlično rešenje za zadržavanje vlažnosti zemljišta bilo da se radi o saksijama ili biljkama posađenim direktno u vrt.
 • Stvorite zasenu! Čak i biljkama koje vole sunce, povremeno treba polu-senka. Veštačku zasenu možete napraviti od plahti, cerada, suncobrana, a dekorativni mogu biti baldahini i zidovi i nadstrešnice od trske.
 • Zalivajte u zoni korena! Površinsko zalivanje neće biti dovoljno, naročito ne tokom letnjih meseci. Izuzetno je važno da se zemlja oko biljke dobro natopi kako bi voda doprela do korenovog sistema. To se postiže dužim zalivanjem slabijim mlazom vode. Ukoliko je potrebno, biljku zaliti iz nekoliko navrata tako da pravite razmake između zalivanja dovoljne da se upije sva količina sipane vode.
 • Nahranite biljke! Biljke će lakše podneti stres ukoliko su u dobroj kondiciji, odnosno vitalne i zdrave. Držite se uputstva za prihranu naznačenom na pakovanju i nikako ne prihranjute biljke tokom najtoplijih dana.
 • Ne stresirajte biljke! Tokom leta, ne izlažite biljke dodatnom stresu. Presađivanje i orezivanje ostavite za jesenji period.
Pročitaj više...

Sačuvajte biljke dok ste na odmoru

Enterijesrske biljke su zbog neprirodnih uslova, kakvi vladaju unutar naših domaćinstava, daleko ugroženije i manje tolerantne na zanemarivanje od onih u vrtu. S toga, pre nego što odemo na odmor, potrebno je da preduzmemo nekoliko praktičnih koraka kako bi nas biljke u punoj kondiciji sačekale i kada se vratimo. Opšte je poznato da gotovo ni jedna biljka neće preživeti bez svetlosti pa je od ključnog značaja da svoje biljke grupišete na mestu gde postoji nekoliko sati, ne direktne, sunčeve svetlosti dnevno. Sada kada smo biljkama obezbedili svetlost, vreme je da se pozabavimo onim što nas najviše brine tokom letnjih meseci, zalivanjem. Naravno, pre samog puta potrebno je biljke obilno zaliti ( ovo se ne odnosi na vrste koje ne podnose natapanje supstrata, kao što su Zamia, Aloe i Sanseveria). Za vrste kojima ne škodi zadržavanja vode u dnu posude, obezbedite da se saksija nađe u tacni sa santimetar, dva vode. Ipak, većina standardnih vrsta sobnih biljaka je "probirljiva" po pitanju zalivanja. Adekvatan sistem samozalivanja možete da napravite na sledeći način: U veću posudu sipajte vodu, oko nje poređajte saksije sa cvećem, a zatim jedan kraj (predhodno pripremljene) obične pamučne trake uronite u vodu a drugi u zemlju u saksiji. Na ovaj način kada supstrat postane suv, voda će kapilarnim putem kroz pamučna vlaka preći iz činije u saksiju. Da bi ovo bilo što uspešnije obezbedite da činija sa vodom bude na višoj tački od saksija. Druga mogućnost je da jednostavno na čepu plastične flaše probušite par sitnih rupica, napunite flašu vodom i naopako je zabodete u zemlju u saksiji. Na ovaj način voda će lagano kapati u saksiju i navodnjavati je. Naravno, treba voditi računa o tome da rupice ne budu prevelike i da ih ne bude previše kako voda ne bi prebrzo izašla iz flaše. Ovi mali trikovi bi trebali da budu delotvorni za period 7-10 dana. Pa ipak, ukoliko se vratite sa odmora i ustanovite da neka biljka pati, nemojte odmah posezati za vodom, prvo utvrdite razlog. Može se lako dogoditi da je biljka i prezalivena, u tom slučaju vam ne preostaje ništa drugo nego da je orežete ukoliko postoje potpuno truli delovi, i da je ostavite da se supstrat osuši. Ukoliko je ipak nedostatak vode u pitanju, biljku postavite zajedno sa saksijom u posudu u kojoj se nalazi voda i ostavite desetak minuta da se dobro natopi i nakon toga je izvadite. Biljka bi trebala da "živne" za nekih sat vremena.
Pročitaj više...