Jesenje PLAVO prskanje

Jesenje PLAVO prskanje

U jesen je neophodno izvoditi zaštitu, u cilju smanjenja infektivnog potencijala, odnosno preventivnog sprečavanja mogućih infekcija od različitih patogena. U tom periodu ključno prskanje biljnih kultura je sa bakarnim preparatima i mehaničko odstranjivanje obolelih organa i/ili celih biljaka. U periodu od opadanja lišća do bubrenja pupoljaka neophodno je izvršiti pregled biljaka na pojavu štetočina. Zimsko prskanje se izvodi na osnovu utvrđene brojnosti štetočina i njihovog kritičnog broja za zimski period. Daju se tabelarni pregledi štetočina (čija se brojnost može smanjiti zimskim prskanjem), a koje prezimljavaju na stablima, stadijumi prezimljavanja, kritični brojevi, registrovani insekticidi za zimsko i rano prolećno prskanje.

U jesen nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka i vinograda za narednu vegetaciju. Prvi radovi u voćnjaku počinju sa održavanjem higijene poput uklanjanja osušenih stabala, suvih polomljenih grana, sakupljanje opalog lišća i trulih plodova koji su česti izvori zaraze za narednu godinu i zaštitom biljaka.

Vreme tretiranja:

Jesenja zaštita se sprovodi tokom oktobra i novembra, primenom preparata na bazi bakra. Na ovaj način smanjuje se potencijal za infekcije koje tokom godine mogu da ostvare prouzrokovači vrlo rasprostranjenih oboljenja voćaka i vinove loze, kao što su npr. sušenje cvetova i grančica i mrka trulež plodova koštičavog voća, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive, šupljikavost lista, krastavost ploda koštičavog voća i crna pegavost vinove loze.

Zaštita bilja tokom jeseni je višestruko korisna, a kod koštičavog voća i obavezna mera zaštite. Najznačajniji razlog za sprovođenje ovih radova leži u činjenici da prouzrokovači mnogih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore drveća, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija raznih bolesti ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Pored toga, dezinfekcijom stabla sprečavaju se infekcije preko rana nastalih opadanjem lišća.

Tretiranje je potrebno sprovesti po tihom vremenu, bez vetra, kako bi se sprečilo zanošenje preparata i kada je temperatura oko 10°C. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavezno treba takva stabla protresti kako bi  ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje.

Prilikom izvodjenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da stabla u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa prilikom tretiranja i ceo voćnjak dobija plavu nijansu to može pomoći da se uoče eventualni propusti i ponovi prskanje izostavljenog mesta.

Podeli ovaj tekst