Baštenska juka

Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Baštenska juka

Baštenska juka

2.200,00 RSD

Na zalihama

2.200,00 RSD

Latinski naziv: Yucca gloriosa

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202103401 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Juka je zimzeleni žbun visine 1,5-2,5m, kratkog, uspravnog stabla iz čijeg vrha izbijaju spiralno raspoređeni brojni listovi u vidu rozete. Listovi su 60-80cm dugi, u sredini do 5cm široki, kopljasti čvrsti  i kožasti. Sivkastozeleni su, sa sivim pepeljkom, gusto postavljeni oko stabljike. Koriste se za dobijanje vlakana. Iz sredine rozete rastu 3-4 cvetne piramidalne metlice koje mogu biti visoke 1-1,5m. Cvetovi su pravilni, krupni, 7-10cm dugi, zvonasti, viseći, beli ili krem. Plod je šestobridni, izduženo jajasti, mesnati 6-8cm dugi tobolac. Smenke su pljosnate, crne.

Vreme cvetanja je od maja do jula, a može se desiti i ponovno cvetanje na jesen od septembra do novembra.

Rasprostranjena je u severnoj i srednjoj Americi, a u Evropu je doneta tek krajem 19. veka.

Za optimalan razvoj juke potrebno je dosta toplote, ali može da izdrži i kratkotrajne mrazeve do -15 stepeni, pa je zato često nalazimo u vrtovima kontinentalnih krajeva. Traži otvorene i sunčane položaje. Uspeva na različitim mestima, ali najbolje na peskovitim i rahlim dobro dreniranim zemljištima. Pogodna je i za uzgajanje na balkonima i terasama. Na otvorenom, veoma je slikovita kao soliter, ali je često sade i u grupama. Ne zahteva posebnu negu. Sasušene listove treba povrmeno odstraniti.

Ovo je najčešće uzgajana juka u našim krajevima, ali se osim nje pojavljuju i končasta juka i španski bodež.

Dodatne informacije

Težina 4.8 kg