Sibirski brest

Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Sibirski brest

Sibirski brest

13.000,00 RSD

Na zalihama

13.000,00 RSD

Latinski naziv: Ulmus pumila

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 301204801 Kategorija:
  • Opis

Opis

Uslovi gajenja: Raste na prosečnim, suvim do srednje suvim, dobro dreniranim zemljištima na punoj sunčevoj svetlosti. Tolerantan je na jaku sunčevu svetlost. Preferira bogata vlažna glinovita zemljišta. Prilagođava se i vlažnim i suvim mestima. Tolerantan je i na lakša peskovita tla. Generalno je tolerantan prema urbanim uslovima.

Odlike vrste: Ulmus pumila, obično nazvan sibirski brest, je brzorastuće, listopadno drvo koje obično ima široku uspravnu krošnju. U divljini se ponekad može naći u obliku grma. Prvenstveno se nalazi u vlažnim tlima duž potoka od istočnog Sibira do Kine. Nekada je bio širokih zasada u SAD-u zbog svoje žilavosti, brzog rasta, sposobnosti da uspeva u otežanim uslovima uzgoja i otpornosti na bolesti koje obično napadaju brestove. Neznatni mali crvenkasti cvetovi pojavljuju se u proleće pre nego što se pojavi lišće. Semenke sazrevaju u aprilu-maju, kada listovi dostignu punu veličinu. Eliptični do duguljasti listovi (do 5-8cm dugi) su glatki tamnozeleni odozgo i goli, odozdo, s oštrim vrhovima, zupčanim ivicama i gotovo simetričnim podlogama. Listovi u jesen obično postaju neuobičajeno prljavo žuti.

Pejzažna upotreba: Može se efikasno uzgajati u siromašnim tlima, kao vetrozaštitni pojas ili duž padina za kontrolu erozije.