Sitnolisna lipa

Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Sitnolisna lipa

Sitnolisna lipa

4.800,00 RSD

Na zalihama

4.800,00 RSD

Latinski naziv: Tilia cordata

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 301204725 Kategorija:
  • Opis

Opis

U ponudi su sadnice do 2m visine.

Uslovi uzgoja: Lako se uzgaja na prosečnim, srednjim, dobro dreniranim zemljištima na punom suncu do delimične senke. Preferira vlažna, plodna, dobro drenirana ilovasta tla, ali prilagođava se širokom rasponu uslova tla. Dobra tolerancija na gradske uslove. Tolerantna je na velika orezivanja i može se uzgajati kao živa ograda.

Karakteristike: Tilia cordata, obično se naziva sitnolisna ili srebrnolisna lipa. Poreklom je iz Evrope. Karakteriše je dekorativnost koja uključuje mirisno bledo žuto cveće u kasno proleće,  i jajolike, sjajne tamnozelene listove (do 7cm dugačke) sa oštrim vrhovima, nazubljenim ivicama i srcolikim izgledom. Ovo je srednje do veliko listopadno drvo, koje obično naraste 15-20cm (ređe do 30m) visine. Mirisni, kremasto žuti cvetovi u pojavljuju se u junu. Kad je drvo u punom cvatu, pčele ga često posećuju u tako obilnom broju da se zujanje može čuti više metara od drveta. Spada u medonosne vrste. Orašasti plodovi sazrevaju krajem leta. Boja jeseni je nevidljiva bledo zelena do bledo žuta.

Pejzažna upotreba: Senka, travnjak ili ulično drvo. Lipa se koristi za živu ogradu ili za zaštitu. Sa stanovišta pejzaža, mnogi smatraju ovu vrstu najboljom od lipa.