Litops / Živo kamenje / Kameni cvet

Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Litops / Živo kamenje / Kameni cvet

Litops / Živo kamenje / Kameni cvet

200,00 RSD

Na zalihama

200,00 RSD

Latinski naziv: Lithops sp.

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E12005 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Litopsi su sočne biljke poreklom iz sušnih područja južne i zapadne Afrike. Od prirode žive u rascepinama stena, na kvarcu ili granitu. Takva područja su siromašna vlagom pa sama ta činjenica utiče na izgled biljke – na strukturu listova koja omogućava da akumuliraju sitne kapi vode.

Izgled: Boja listova litopsa varira od zelene do srebrne, a veličina ima je 3-5cm. Cvetaju tokom leta i jeseni belim ili žutim, ponekad i narandžastim cvetovima.

Zemlja: Tlo za uzgajanje litopsa bi trebalo da bude lako i vodopropusno sa dobrim udelom peska, nešto kao mešavina za kaktuse. Prihrana litopsa se vrši samo u slučaju da se biljka nije presađivala dve godine, u suprotnom, nije potrebno.

Zalivanje: Najbolje je litops zalivati preko tla, nikako direktno na biljku. Treba biti umeren i pažljiv sa zalivanjem jer mesnati listovi skladište vodu i može doći do njihovog truljenja ukoliko se pretera.

Svetlo: Najvažniji faktor za normalan rast i razvoj litopsa je pravilno osvjetljenje. U prirodi raste na direktom suncu pa u uslovima kućne nege može doći do toga da pati od manjka svetlosti. Biljku je potrebno postaviti što bliže izvoru svetlosti, a u zimskim mesecima može biti na poluosvetljenom mestu.

Dodatne informacije

Težina 0.02 kg