Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Katalpa

Katalpa

12.500,00 RSD

Na zalihama

12.500,00 RSD

Latinski naziv: Catalpa bungei

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 201201304 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Uslovi uzgoja: Lako se uzgaja na prosečnim, srednjim do vlažnim, dobro dreniranim zemljištima na punom suncu do delimične senke. Tolerantan je na širok raspon uslova tla, uključujući vlažna i suva tla. Tolerantna je na sezonske poplave. Preferira vlažne plodne ilovače.

Odlike: Catalpa bignonioides je srednje listopadno drvo, koje obično naraste 9 do 13, ređe 16m. Visoko je drvo sa nepravilnom, široko zaobljenom krošnjom. Rodom je sa relativno malog područja koje se proteže od centralnog Misisipija, Alabame i Džordžije do juga Floride. Najčešće se javlja u vlažnim tlima duž potoka i obala reka. Veoma široki listovi (do 25cm dugi i 15cm široki) su na vrhu kratki šiljasti, a na dnu zaobljeni ili u obliku srca. Listovi su svijetlo zeleni odozdo, a odozgo tamniji. Listovi ispuštaju pomalo neugodnu aromu kada se protrljaju. Mirisni, beli cvjetovi cvijeća s ljubičastim i žutim unutrašnjim prašnicima cvetaju u maju-junu u višecvetnim uspravnim cvastima (do 25cm visine). Cvetovi su veoma ukrasni. Nakon cvetanja, semenke se pojavljuju u dugim uskim mahunama (dugim do 40cm).

Pejzažna upotreba: Zrelo, simetrično zaobljeno stablo katalpe može biti drvo velike lepote, posebno u proleće kada je lišće mlado i cvetovi cvetaju. Nažalost, to je prilično grubo drvo za koje mnogi veruju da ne zaslužuju istaknuto mesto u pejzažu. Grane su lomljive, a zrela stabla retko imaju uspravan klasičan oblik. Lišće takođe ima tendenciju oštećenja kako napreduje sezona vegetacije, a veliki listovi su podložni oštećenju od oluje, vetra, insekata i ponekad bolesti. Rasprostranjeno je u urbanim sredinama kao ulično drvo , a takođe se može efikasno koristiti u pejzažu za teška područja poput vlažnih niskih tačaka ili suvih područja sa lošim zemljištima.

Dodatne informacije

Dimenzije 300 cm