Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Howea palma

Howea palma

22.000,00 RSD

Na zalihama

22.000,00 RSD

Latinski naziv: Howea forsteriana

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: FLO1778 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Brzina rasta: Rastu veoma sporo i potrebno je mnogo godina da se formira lepo stablo. U prirodnom staništu mogu da porastu do 12 m. U kućnim uslovima izrastu dva do tri lista godišnje i obično poraste u visinu od 3 do 4 m.

Svetlost: Podnosi tamna i zasenjena mesta, mada brže raste na svetlu.

Temperatura: Zimi podnosi temperature do 10 C, mada je 16 C idealna zimska, a 24 C letnja. Podnosi različite uslove u domu, ali ne prija joj dugi boravak u prostoriji koja se ne provetrava i nikako ne trpi promaju. Obično se gaji više biljaka zajedno u istoj posudi kako bi se dobio lep grmolik oblik biljke sa listovima na svim nivoima.

Presađivanje: Dok je biljka mlada, treba je presaditi jedanput godišnje u proleće. Odraslim biljkama u velikim posudama u proleće samo treba zameniti površinski sloj zemlje. Za palme su najbolje duboke saksije.

Zalivanje: Što se zalivanja tiče, zimi držati zemlju samo vlažnom (ovo nikako ne znači da biljka treba da pliva u vodi, već naprotiv, zalivanje je na 7-10 dana, u zavisnosti od temperature prostorije u kojoj se nalazi), a leti zalivati dva puta nedeljno. Prija joj orošavanje koje se preporučuje dva puta nedeljno leti, a zimi jednom nedeljno. Od aprila do septembra biljku treba prihranjivati jednom mesečno sa tečnim đubrivom koje sadrži sve potrebne hranljive materije a u slučaju gubitka boje lišća dodati đubrivo bogato gvožđem.

Rezanje listova: odrežite donje, mrtve listove. Secite što bliže glavnoj stabljici. Smeđe i suve listove odsecite oštrim makazama tik iznad zdravog lisnog tkiva. Leti ih treba staviti povremeno napolje na kišu, prijaće im. Povremeno obrišite prašinu sa listova mekom krpom ili sunđerom i mlakom vodom. Nikako ne koristite sredstvo za sjaj lišća.

Napomena:

Ako vrhovi listova postaju smeđi – Vazduh je previše suv, naročito ako je u sobi centralno grejanje. Biljku češće prskajte ili stavite na mokre kamenčiće. Proverite da nije promaja. Ceo list dobije smeđu boju – Biljka se isušila ili je stajala na vrlo toplom i suvom vazduhu. Odsecite smeđe listove. Proverite da li je zalivena i stavite je na hladnije mjesto. Povećajte vlažnost vazduha. Biljka crni i trune pri bazi – Preterano ste je zaljevali (udavili), to za biljku može biti pogubno. Pustite je da se prosuši ili je presadite u novu zemlju pa će se možda oporaviti. Ne tera nove izdanke u proleće – Zemlja je iscrpljena, pa je morate presaditi ili prihraniti.

Dodatne informacije

Težina 15 kg
Dimenzije 120 cm