Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Gardenija

Gardenija

500,00 RSD

Na zalihama

500,00 RSD

Latinski naziv: Gardenia jasminoides

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E07005 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Guzmanija, latinski naziv (Guzmania minor) pripada porodici u koju spadaju ananasi. To znači da su epifite to jest da stvaraju brakteje (nešto nalik cvetu) koje traju oko dva meseca i  imaju jarke boje –narandžaste, vatreno crvene…

Životni vek biljke je oko dve do tri godine.

Pozicija: Guzmanija voli svetlost ali je ne treba stavljati na direktnu sunčevu svetlost. Odgovara joj temperatura po zimi od 15 do 18 C, leti od 18 do 24 C, najviše 27 stepeni.

Prihrana: Prihranjivanje je uglavnom nepotrebno.

Orošavanje: Ako se desi da vrhovi listova počnu da se suše znači da ima malo vlage pa je biljku potrebno orošavati. Ako biljka počne da truli pri dnu, znači da je preterano zalivena i tada je ne zalivajte neko vreme.

Cvetanje: Guzmanija najčešće cveta leti. Guzmanija cveta samo jednom ali taj cvet može opstati godinu dana ako biljku pravilno negujete. Uglavnom je crven ili u nekim drugim jarkim bojama.

Zalivanje: Treba da se zalivaju dva,tri puta sedmično, zimi jednom nedeljno. Kad je guzmanija u cvetu, uvek mora imati dovoljno vlage.

Razmnožavanje: Guzmanije se razmnožavaju  iz mladica koje nastaju kad je zrela biljka u cvatu. Mlada biljka treba da ima uočljivo svoje korenje i tada je treba odvojiti od odrasle biljke nakon čega se presadjuje i to najbolje u proleće.  Za vreme cvetanja izdanci novih mladih biljaka treba da imaju dužinu od oko 15 cm da bi bile spremne za sadnju. Dakle, pravi pelcer je zdrav izdanak sa fino razvijenim korenčićem.

Presadjivanje: Prilikom presdjivanja, nemojte jako da pritiskate zemlju, jer joj prija propusno zemljište. Pažljivo odvojite izdanak  sa žilicama od matične biljke i zasadite u male saksije. Za presađivanje guzmaniji odgovara  kompletan supstrat za presadjivanje sobnih biljaka.

Napomena: Preporučujemo da zemlju u saksiji malo prekrijete  vlažnom mahovinom koju ćete redovno kvasiti.Traži dosta vazdušne vlage pa se preporučuje da primenite metodu “tacna sa vodom” . Ipak, u posudu s vodom stavite manju tacnu obrnuto, pa tako  saksija sa guzmanijom neće biti  direktno u vodi. Voda će na ovaj način polako isparavati i stvarati oko biljke potrebnu vlažnost. Pored toga, poželjno je dva puta na dan guzmaniju orošavati mlakom  vodom ili kišnicom. Držite raspršivač kapljica na udaljenosti od oko 15 cm.Redovno brišite prašinu sa listova guzmanije mekanom krpom ili sunđerom sa mlakom vodom. Kad se uveli listovi skroz  osuše, treba ih odrezati  oštrim makazama odmah iznad zdravog lisnog tkiva.Normalno je da guzmanija posle cvetanja odumire te nije reč o bolesti. Za utehu – ostaju vam mladice.

Dodatne informacije

Težina 0.2 kg
Call Now ButtonPozovite nas