Fikus lyrata

Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Fikus lyrata

Fikus lyrata

2.800,00 RSD

Na zalihama

2.800,00 RSD

Latinski naziv: Ficus lyrata

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E06008 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

U kućnim uslovima ova biljka dostiže visinu od 2 metra i više, dok u svom prirodnom staništu može da naraste i do 12 metara. Uz adekvatnu negu, lirastoliki fikus će vam trajati godinama.

Zalivanje – Zalivajte biljku samo onda kada primetite da je gornji sloj zemlje izrazito suv. Da biste znali koliko je suv, slobodno prstom ubodite zemlju. Vrlo brzo ćete shvatiti koliko često treba da zalivate svoju biljku. Obratite pažnju da zalivanje može da zavisiti i od godišnjeg doba i vlažnosti vazduha.

Svetlost  –  Lirastoliki fikus voli svetlo, ali ne direktno. Stavite ga na mesto gde će biti izložen indirektnom suncu 6-8 časova dnevno. Pokazalo se da biljci prija kada je smeštena na istočnoj strani. Rotirajte biljku jednom svake ili svake druge nedelje, kako bi njeno stablo raslo pravo i biljka se ne bi naginjala ka suncu.

Temperatura – Smestite lirastoliki fikus tamo gde će biti zaštićen od promaje, hladnoće, klima uređaja, kao i od preterane toplote, direktnog sunca i grejnih tela. Ukoliko biljci temperatura ne odgovara listovi će početi da joj opadaju.

Prehrana – Biljku đubrite tečnim đubrivom jednom mesečno tokom godine u  proleće i tokom leta. Počnite u martu i završite u septembru.

Presađivanje ili skraćivanje korena – Pošto Ficus lyrata raste brzo, i do metra godišnje, najbolje je da kontrolišete njenu visinu godišnjim skraćivanjem korena i to u rano proleće. Isto tako kada budete primetili da korenje viri iz dna saksije, presadite biljku u saksiju jednu veličinu veću, ili potkrešite koren, ali ne više od 20%. Kraćenjem korena ćete se osigurati da vam biljka ne postane suviše velika. Svaki put prilikom presađivanja staroj dodajte i novu zemlju bogatu hranljivim materijama, a zatim nastavite sa mesečnim prehranjivanjem.

Razmnožavanje- Lirastoliki fikus je moguće razmnožiti putem reznice, koju ćete staviti u proziran sud sa vodom dok ne pusti korenčiće.

Održavanje listova – Zbog svoje velike površine, listovi Ficus lyrate imaju običaj da sakupljaju prašinu. Kako biste biljku držali urednom, a i olakšali joj apsorpciju svetla, brišite listove mekom suvom krpom ili praškom. Ficus lyrata nije preterano zahtevna biljka. Vodite računa da na listovima nema preterane vode, jer će to izazvati žute mrlje na njima, kao i gljivice, koje mogu da se jave usled nedostatka vazduha. Suvo lišće redovno uklanjajte.

Kratki saveti

  • Zalivajte vaš lirastoliki fikus u zavisnosti od njegovih potreba za vodom, koje će zavisiti od sobne temperature i vlažnosti vazduha
  • Prskajte listove redovno kako biste povećali vlažnost vazduha
  • Potkresivanje korena je naročito efikasno kada je lirastoliki fikus mlad

U ponudi je fikus visine 70cm i prečnika 30cm. Nalazi se u saksiji visine i prečnika 15cm.

Dodatne informacije

Težina 1.8 kg
Dimenzije 100 cm
Call Now ButtonPozovite nas