Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Euforbija

Euforbija

730,00 RSD

Na zalihama

730,00 RSD

Latinski naziv: Euphorbia trigona ‘Rubra’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E05007 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Euforbia je biljka koja sadrži preko 2.000 podvrsta u koje spada drveća, žbunovi, zeljaste višegodišnje i jednogodišnje biljke. Sve proizvode uglavnom beli sok koji se luči prilikom sečenja, takozvani ‘lateks’. To je prirodni mehanizom zaceljenja rane za biljku, a služi i kao odbrambeni mehanizam za sprečavanje životnja da ih pojedu. Pomenuti sok je često toksičan i može doći do osipa ukoliko dođe u kontakt sa kožom.  Najpoznatiji rod euforbije je sličan kaktusima. Cvetovi euforbije su mali i vremnom se smanjuju skupljajući se u grozd cvetova.

  • Pozicija: Većina euforbija se nalazi u umerenim i tropskim regionima, tako da im odgovara mesto koje prima punu sunčevu svetlost do delimične senke. Za euforbije koje cvetaju potebno ih držati na svetlosti manje od 12 sati, jer cvetaju kad je dan kraći. U toku leta može biti napolju, a kada dođu hladniji dani potrebno je prebaciti u svetao, topliji prostor.
  • Zemljište: Za gajenje euforbije u kućnim uslovima najpogodnija je mešavina humusa, peska i gline. Poželjno je povremeno ih prihraniti, osim u zimskom periodu.
  • Nega i zalivanje: Ne zahteve posebne mere nege. Zalivanje je potrebno isključivo kada se zemlja isuši. Ukoliko se češće zaliva, biljka se može ugušiti zbog viška vode. To prvenstveno važi za sukulentne vrste euforbije. U slučaju da je napadnu štetočine mineralni tretman biljke ili insekticidni aparati će rešiti problem.

Dodatne informacije

Težina 0.4 kg
Dimenzije 15 cm