Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Japanski dren

Japanski dren

10.300,00 RSD

Na zalihama

10.300,00 RSD

Latinski naziv: Cornus kousa

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 252204901 Kategorija:
  • Opis

Opis

U ponudi je više različitih kultivara ove vrste (panaširani i nepanaširani, različitih boja cvetova). U pitanju je lepo razgranat veći žbun, visine 120-130cm. Može se koristiti u baštama, vrtovima, parkovima, kao soliterno stablo ili u grupacijama.

  • Habitus i forma: Cornus kousa je listopadno, malo do srednje veliko drvo. Zrela stabla mogu dostići 6 do 8 metara visine i podjednako širine. Neki kultivari, poput „Wolf eyes“, imaju kompaktnije, grmolikije forme visine i širine od samo 180cm. Mlada stabla su uspravna, sa uskim habitusom u obliku vaze, uglavnom razgranata nisko u odnosu na zemlju. Sa zrelošću se teže širi. S vremenom forma postaje široka i kompaktna.
  • Listovi: Listovi su nasparmni, jednostavni, uski, ovalni do eliptični, dugi 5 do 10cm zašiljeni ka vrhu, nazubljeni sjajni tamnozeleni. Boja jesenjeg lišća varira od malo ili nimalo boje do sjajnih crvenih, narandžastih i ljubičastih.
  • Cvetovi: Mali cvetovi nalik na dugme okruženi su sa četiri upečatljive brakteje. Cvetne brakteje su svetle do kremasto-bele, povremeno su ružičaste i sužavaju se do centra. Brakteje se kreću od 2,5 do 7,5cm, neki su prilično uski, a drugi široki i preklapaju se. Cvetovi se pojavljuju posle listova, između maja i juna, i opraštaju se insektima. Za cvetove se navodi da su korišćeni za odvraćanje od loših ili zlih duhova.
  • Plod: Male crvene do crvenkasto-narandžaste orašice spojene su u plod prečnika do 2,5cm. Plod sazreva između avgusta i oktobra. Upečatljivi plodovi graciozno vise na dugim stabljikama dužine do 5cm i mogu trajati od nekoliko nedelja do skoro dva meseca. Voće je jestivo.
  • Primena: Dren je popularno ukrasno drvo sa atraktivnom korom, lišćem, cvećem i oblikom. Drveće se može koristiti kao soliter, u grupama i na ivici sa grmljem. Često se koristi u uglovima zgrada da bi ublažio arhitektonske linije.
  • Brzina rasta: Raste sporo, u mladosti srednje brzo.
  • Mere nege: Japanski dren voli vlažno, kiselo, dobro drenirano tlo sa puno organske materije. Drveće najbolje raste u delimičnoj senci. Ova vrsta voli umerenu vlažnost, bez preteranih ekstrema. Dajte im velikodušni krug od 2 do 3 centimetra mulča da biste zaštitili korenje i držali kosačice i trimere daleko od dna stabala.
  • Moderna i tradicionalna primena: Ljudi Japana, Koreje i istočne Azije dugo su jeli voće. Postoji 65 različitih vrsta drveća. Široko je korišten kao ukras u celom svetu. Uveden je u gajenje 1870-ih.