Japanski ukrasni dren

Stvarni izgled proizvoda može da odstupa od prikaza na fotografiji. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Japanski ukrasni dren

Japanski ukrasni dren

209.440,00 RSD

Na zalihama

209.440,00 RSD

Latinski naziv: Cornus kousa ‘Milky Way’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202204901 Kategorija:
  • Opis

Opis

U ponudi je više različitih kultivara ove vrste (panaširani i nepanaširani, različitih boja cvetova). U pitanju je lepo razgranat veći žbun, visine 120-130cm. Može se koristiti u baštama, vrtovima, parkovima, kao soliterno stablo ili u grupacijama.

  • Habitus i forma: Cornus kousa je listopadno, malo do srednje veliko drvo. Zrela stabla mogu dostići 6 do 8 metara visine i podjednako širine. Neki kultivari, poput „Wolf eyes“, imaju kompaktnije, grmolikije forme visine i širine od samo 180cm. Mlada stabla su uspravna, sa uskim habitusom u obliku vaze, uglavnom razgranata nisko u odnosu na zemlju. Sa zrelošću se teže širi. S vremenom forma postaje široka i kompaktna.
  • Listovi: Listovi su nasparmni, jednostavni, uski, ovalni do eliptični, dugi 5 do 10cm zašiljeni ka vrhu, nazubljeni sjajni tamnozeleni. Boja jesenjeg lišća varira od malo ili nimalo boje do sjajnih crvenih, narandžastih i ljubičastih.
  • Cvetovi: Mali cvetovi nalik na dugme okruženi su sa četiri upečatljive brakteje. Cvetne brakteje su svetle do kremasto-bele, povremeno su ružičaste i sužavaju se do centra. Brakteje se kreću od 2,5 do 7,5cm, neki su prilično uski, a drugi široki i preklapaju se. Cvetovi se pojavljuju posle listova, između maja i juna, i opraštaju se insektima. Za cvetove se navodi da su korišćeni za odvraćanje od loših ili zlih duhova.
  • Plod: Male crvene do crvenkasto-narandžaste orašice spojene su u plod prečnika do 2,5cm. Plod sazreva između avgusta i oktobra. Upečatljivi plodovi graciozno vise na dugim stabljikama dužine do 5cm i mogu trajati od nekoliko nedelja do skoro dva meseca. Voće je jestivo.
  • Primena: Dren je popularno ukrasno drvo sa atraktivnom korom, lišćem, cvećem i oblikom. Drveće se može koristiti kao soliter, u grupama i na ivici sa grmljem. Često se koristi u uglovima zgrada da bi ublažio arhitektonske linije.
  • Brzina rasta: Raste sporo, u mladosti srednje brzo.
  • Mere nege: Japanski dren voli vlažno, kiselo, dobro drenirano tlo sa puno organske materije. Drveće najbolje raste u delimičnoj senci. Ova vrsta voli umerenu vlažnost, bez preteranih ekstrema. Dajte im velikodušni krug od 2 do 3 centimetra mulča da biste zaštitili korenje i držali kosačice i trimere daleko od dna stabala.
  • Moderna i tradicionalna primena: Ljudi Japana, Koreje i istočne Azije dugo su jeli voće. Postoji 65 različitih vrsta drveća. Široko je korišten kao ukras u celom svetu. Uveden je u gajenje 1870-ih.