Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Cvetni dren

Cvetni dren

41.200,00 RSD

Na zalihama

41.200,00 RSD

Latinski naziv: Cornus florida ‘Rubra’

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202204905 Kategorija:
 • Opis

Opis

 • Poreklo: Cvetni dren se može naći južno od Toronta do obale Zaliva i od južnog Mejna do istočnog Teksasa. Ovo drveće raste na nižim i srednjim padinama u suvim do vlažnim šumama.
 • Habitus i fizičke karakteristike: Cvetni dren je malo, upadljivo, listopadno drvo. Obično poraste najviše 6m visine. Mlada stabla imaju tendenciju da budu uspravna do zaobljena, a zreli primerci porastu i do 50 posto šire nego što budu visoki. Kruna je okrugla do ravnog oblika. Bočne grane su horizontalne i čine prepoznatljivu karakteristiku u zimskom pejzažu.
 • Listovi: Naspramni listovi su jednostavni, ovalni do jajoliki, dugi 7 do 15cm i upola široki sa glatkim ivicama. Letnji listovi su jarko zeleni odozgo, a na donjoj strani svetliji. Boja jeseni može biti spektakularna narandžasta boja.
 • Cvetovi: Mali cvetni grozdovi okruženi su sa četiri upečatljive brakteje nalik na latice, koje postaju bele kako se šire. Kod nekih kultivisanih sorti boja brakteja je kremasta, ružičasta do gotovo crvena. Pravi cvetovi su zelenkasto žuti. Ukupna širina svake skupine cvetnih brakteja se kreće od 7 do 10cm. Cvetovi cvetaju u rano proleće pre nego što lišće iznikne.
 • Plod: Voće je sjajno crvene boje dužine 5cm, orašice se formiraju u grupama od samo 1 ili 2 i čak 10 ili više. Voće sazreva između septembra i oktobra, a crvena boja upotpunjava jesenje lišće. Neki plodovi ostaju zimi na biljci.
 • Kora: Stabljike su prve godine ljubičaste do crvenkasto zelene, do druge godine postaju sive. Starije grane i debla variraju od sive do crvenkastosmeđe boje. Drvo je izuzetno gusto.
 • Divlji i kultivisani primerci: Uzgajane sorte cvetnog drena obično se dele u grupe na osnovu određenih karakteristika: veličina cvetova, ružičasto cveće, crveno cveće, mirisno cveće, dvostruko cveće, bogato cvetanje, raznobojno lišće, patuljasti oblik ili žalosna forma. Zvanično je priznato preko 100 sorti
 • Upotreba u pejzažnoj arhitekturi: Cvetni dren je spektakularno cvetno drvo, jedno od najpopularnijih malih ukrasnih stabala u Americi. Cvetovi drveća nazvani su državnim drvetom Virdžinije i Misurija i državnim cvetom Severne Karoline. To je biljka sa karakterom kroz sva godišnja doba – upečatljivi prolećni cvetovi, letnje i jesenje lišće, jesenje voće i zimsko grananje. Drveće se može koristiti u grupama, kao jedinstveni primerci ili u naturalizovanim oblastima. Prosečan životni vek je 80 godina.
 • Mere nege: Ova vrsta dobro uspeva na sunčanim područjima sa dobrom cirkulacijom vazduha i ravnomernom vlagom tla. Cveti dren ima izuzetno gustu i tvrdu strukturu debla, ali je veoma podložno propadanju. Oštećenja kore bilo koje vrste veoma sporo zarastaju, a cvetni dren ne podnosi obilno orezivanje.
 • Tradicionalno i moderno: Tvrdo drvo je korišćeno za izradu glava golf štapova. Drvo se koristi za specijalne proizvode kao što su kalemi i kutije za nakit. Koren, stabljika i grančica korišćeni su kao prirodna zamena za kinin. Indijanci su pravili infuziju od cveća za groznicu.

Cvetni dren je važno ukrasno stablo.

Call Now ButtonPozovite nas