Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Kokos palma

Kokos palma

2.200,00 RSD

Na zalihama

2.200,00 RSD

Latinski naziv: Cocos nucifera

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: E03020 Kategorije: ,
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Cocos nucifera, poznatija kao kokosova palma je egzotična biljka, kultivisana za sobno gajenje. Zbog nežnog, lepršavog izgleda naziva se i kraljicom palmi. Ona je lep egzotičan ukras u enterijeru, a leti i u eksterijeru doma. Posebno je dobar izbor za tropski stil uređenja doma. Raste sporo, ali i u zatvorenom prostoru poraste do 3 metra visine.

Svetlost: kokosova palma zahteva puno sunca, za pravilan rast. Obezbedite joj što više sunčeve svetlosti. Mesto gde se stavlja saksija sa kokosovom palmom mora da bude dobro osvetljeno. Odgovara joj povremeno izlaganje sunčevom svetlu, ali treba izbegavati izlaganje direktnom suncu koje dolazi kroz prozorsko staklo u najtoplijim delovima dana. Ako nema dovoljno prirodnog svetla može da se koristi osvetljavanje halogenim usmerenim svetlom.

Zalivanje: održavajte zemlju vlažnu pri toplom vremenu, ali je nemojte natapati. Tokom zime, često je prskajte, orošavajte, ili joj napravite atmosferu sa velikom vlažnošću, uz pomoć sobnog jonizatora. Tokom leta kokosova palma se zaliva obilnije, a zatim umereno, obavezno mekom vodom. Ne treba dopustiti da se koren osuši.

Supstrat: kokosove palme nisu posebno vezane za zemlju, ali im prija peskovito tlo, koje se dobro cedi. Standardna mešavina zemlje za palmu će dobro poslužiti.

Đubrenje: nanosite slabo, tečno đubrivo ili đubrivo za palmu tokom cele godine, a stavljajte ga češće tokom leta, kada drvo palme aktivno raste. Bez obzira na to, nemojte biti iznenađeni ako životni vek vaše kokosove palme bude samo oko godinu dana. Od maja do avgusta kokosova palma se prihranjuje svake dve nedelje đubrivom.

Temperatura: Idealna temperatura za kokosovu palmu je od 20 do 23 stepeni. Minimalna temperatura zimi je 18 stepeni.

Presađivanje: Kokosove palme koje su počele da niču iz oraha, posadite u saksije prečnika 30-ak centimetara. Koren kokosa je prilično mali, i plitak, kao i kod većine palmi. Što znači da im ne treba puno prostora i zemlje, tokom prvih par meseci.

Napomena: Zato što je veoma zahtevna za održavanje kokosova palma se ne preporučuje početnicima. Moramo vas odmah upozoriti, iz brojnih razloga, uzgajanje kokosa unutra nije baš lako. Prve 2 do 3 godine vrlo su nesigurne za njen opstanak, ali kada prođe to razdoblje može da živi mnogo godina. Treba da znate i da kokosova palma može da preživi niže temperature, čak i do 12 stepeni, ali će hladnoća usporiti njen rast i oslabiti biljku. U svom prirodnom okruženju, kokosova palma je otporna na insekte, ali ako je uzgajate unutra, možda ćete primetiti crviće i paučinare na listovima. Poželjno je da se leti saksija sa biljkom iznese na terasu, balkon ili u vrt, kako bi se osiguralo dobre provetravanje.

U ponudi je kokos palma visine 160cm.

Dodatne informacije

Težina 2.7 kg
Dimenzije 160 cm

Možda će vam se svideti …

You've just added this product to the cart: