Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Japanska aukuba

Japanska aukuba

4.400,00 RSD

Na zalihama

4.400,00 RSD

Latinski naziv: Aucuba japonica

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 202103801 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Aukuba je zimzelena, otporna žbunasta biljka. Gaji se kao baštenska biljka, ali dobro podnosi i saksijske uslove gajenja i često se koristi za ukrašavanje terasa, balkona i hodnika. Dobro podnosi orezivanje i može da se gaji i kao živa ograda.

Ovaj ukrasni grm nalik na lovor dostiže visinu do 2 m i može da ima višestruke grane sa ovalnim, kožastim, neznatno nazubljenim listovima, dugim 10 do 20 cm. Listovi su zelene boje, a nekoliko vrsta nalik na sobnu biljku kroton, ima žuto prošarane listove, pegave ili tačkaste.

Starija aukuba cveta u proleće, od marta do maja. Cvetovi su mali neupadljivi sa četiri latice, a u klasove je grupisano 10 do 30 cvetova. Aukuba je dvodomna biljka i sve biljke ne donose plod. Purpurni cvetovi muške biljke imaju žute prašnike, a cvetovi ženskih biljaka u oktobru i novembru proizvode crvene bobice veličine do 1 cm sa košticom u sredini.

Uslovi nege

Temperatura i vlažnost

Odgovarajuća temperatura okoline je 21 ° C. Zimi je morate  zaštititi od hladnoće, ili unositi u zatvoren prostor. Ova biljka ne toleriše veće i iznenadne promene temperature. Suvi vazduh može znatno usporiti rast biljke. U zimu, suv vazduh mora biti vlažen. Prskanje se vrši 2 puta dnevno. Leti, prskanje jednom nedeljno. Koristiti destilovanu vodu na sobnoj temperaturi.

Pozicija –polusenka

Voli difuzno svetlo, ali ne toleriše direktnu sunčevu svetlost.

Smeša zemljišta

Podloga za aucbu mora biti „propustna“.  Ne zaboravite na drenažu – šljunak ili ekspandirana glina-hidrogranule.

Važno je! Ovo je otrovna biljka.

Zalivanje

Potrebno je umereno zalivanje. U leto, jednom nedeljno, tokom zime, zalivanje treba smanjiti na 1 put za 2 sedmice. Za navodnjavanje, kao i za prskanje, koristite odvojenu vodu na sobnoj temperaturi. Prekomerno zalivanje dovodi do gnječenja korijenskog sistema ili do gljivičnih oboljenja.

Đubrenje

Za hranjenje upotrebljavaju  se složena mineralna đubriva. Period hranjenja je od marta do septembra, jednom u 2 sedmice.

Presadnja

Vrijeme presađivanja je proleće. Mladi primerci se mogu presađivati  jednom godišnje, odrasli – jednom u 3 godine ili u slučaju rasta korijenskog sistema. Ovo treba pažljivo uraditi – koreni aukobe su veoma krhki.

U ponudi su biljke do 1m visine

Dodatne informacije

Težina 4 kg