Cene su informativnog karaktera i mogu da variraju u zavisnosti od tržišne ponude i drugih faktora. Urban Garden ne daje garanciju na biljke.

Aloja vera

Aloja vera

500,00 RSD

Na zalihama

500,00 RSD

Latinski naziv: Aloe vera

Dostupnost: Na zalihama Šifra proizvoda: 2301 Kategorija:
  • Opis
  • Dodatne informacije

Opis

Pozicija: Aloe vera se može uzgajati u loncima, koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora, jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svetlosti koju biljka dobije.  Starijim biljkama više prija sunce, dok mladim biljkama više odgovara senka. Nakon zime, biljku treba izneti iz zatvorenog prostora napolje, ali se ne sme odmah izložiti direktnom suncu, jer će listovi požuteti, pa je prvo treba staviti u polusenku.

Presađivanje:  Aloe vera ima plitak koren (20 cm – 30 cm), pa bi je trebalo posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu posude za uzgoj aloe naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj peska i tek onda dodati zemlju. Posude moraju biti četvrtinu ispunjene drenažnim materijalom i kompostom, jer je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Temperatura : Idealna temperatura za uzgoj aloe vere u sobnom uzgoju je danju 20ºC do 24ºC, a noću oko 10ºC do 14ºC. S obzirom na to da u lišću ima čak 95% vode, zbog opasnosti od smrzavanja, temperatura nikada ne sme da padne niže od 5ºC. Ako je zimi unosite u zatvoreni prostor, neka to ne bude dnevni boravak, već predsoblje ili neki hladniji prostor, gde će udobno prezimiti.

Zalivanje: Aloe vera ne podnosi puno vlage, zato je ne treba zalivati češće od jedanput sedmično. Tokom zimskih meseci, kad su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba je zalivati jednom mesečno. Važno je da lonac ili saksija ima na dnu rupice, kroz koje može oticati višak vode, kako koren ne bi strunuo. Tada biljka daje vrlo razvodnjen gel i postaje vlažna, mlitava i naborana, što je znak nepravilnog zalivanja. Višak vode iz tanjirća treba redovno odliti. Najbolje je na dnu posude naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj peska i tek onda dodati zemlju.

Prihrana:  U proleće se prehranjuje đubrivima bogatim fosforom i podstiče se cvetanje tokom juna. Aloe veru treba đubriti u razdoblju rasta i to na način da se zemlja pomeša sa šljunkom i 30% komposta. Mnogi ljubitelji i uzgajivači aloe u zemlju sa kamenčićima dodaju humus od hrastovog lišća i time poboljšavaju njen rast.

Presađivanje: Pri uzgoju biljke, aloe veru treba presaditi u proleće ili pre cvetanja.

U ponudi je biljka visine 33cm. Nalazi se u saksiji prečnika 11cm i visine 9cm.

Dodatne informacije

Težina 0.64 kg
Dimenzije 30 cm
Call Now ButtonPozovite nas